Een tapijt onderhouden doe je zo

Heb je geïnvesteerd in een mooi tapijt voor je woonkamer, eetkamer of slaapkamer? Dan wil je dit waarschijnlijk zo lang mogelijk in topconditie houden. Dat is helemaal niet zo moeilijk, zolang je deze onderhoudstips volgt.

Het tapijt stofzuigen

Qua onderhoud is het belangrijk dat je het tapijt regelmatig stofzuigt. Op deze manier blijft de vorm en uitstraling behouden. Een wekelijkse stofzuigbeurt is meer dan voldoende.

Stofzuigen is trouwens beter uitschudden of uitkloppen. Wat hierdoor kan het tapijt beschadigd worden.

De beste stofzuiger voor tapijt hangt af van het soort vloerkleed dat je hebt. Gaat het om een hoogpolig of laagpolig tapijt? In wol, katoen, jute of een ander materiaal? Op basis daarvan kies je een toestel met de juiste zuigkracht en borstels. Vraag desnoods advies aan de stofzuigerverkoper voor meer informatie.

Nog enkele tips:

  • Gebruik nooit een mondstuk met draaiende borstels op hoogpolige tapijten.
  • Lichte tapijten moet je vaker schoonmaken dan donkere varianten.
  • Regelmatig de draden kammen zorgt ervoor dat het uitzicht van je tapijt langer behouden blijft.

Vlekken verwijderen

Een drankje of eten gemorst op het tapijt? Probeer dit zo snel mogelijk te verwijderen om de kans op vlekken te verwijderen. Gebruik een propere, vochtige doek (of wat keukenrol) om op de vlek te deppen tot het tapijt terug proper is. Je mag nooit wrijven! Dat maakt de schade alleen maar erger. Let er ook op dat je het tapijt niet te nat maakt.

Droge vlekken kan je voorzichtig wegkrabben. Begin aan de rand en werk zo richting het midden. De restjes zuig je op met een stofzuiger.

Controleer de luchtvochtigheid

Wanneer we over het onderhoud van tapijten praten, denken we in de eerste plaats aan stofzuigen en vlekken verwijderen. Maar wist je al dat ook de luchtvochtigheid een rol speelt? Vooral bij natuurlijke materialen is dit belangrijk. Een wollen tapijt heeft een luchtvochtigheid van 40 tot 60% nodig om in topconditie te blijven. Is de lucht te droog, dan verliest de wol haar natuurlijke elasticiteit, waardoor er sneller beschadigingen optreden.

Tip: plaats eventueel een luchtbevochtiger in huis. Dat is ook goed voor je gezondheid.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.