Tips voor speeltoestellen in je tuin

Doe je kinderen een groot plezier en plaats enkele speeltoestellen in je tuin. Daarin kunnen ze de hele dag ravotten. En ondertussen geniet jij van een verfrissend drankje op je terras.

Het aanbod is enorm groot, gaande van schommels en speelhuisjes tot zandbakken en klimtoestellen. Daarom kan je misschien enkele tips gebruiken om de perfecte speelruimte te creëren.

Let op de veiligheid

Safety first! Een kindvriendelijke tuin moet in de eerste plaats veilig zijn. Want een ongeluk is snel gebeurd. Houd dus zeker deze aandachtspunten in je achterhoofd:

  • Zorg voor een stevige verankering van speeltoestellen in de bodem. Steunpalen moet je minstens 60 cm diep verankeren met behulp van beton.
  • Controleer of er geen uitstekende nagels of houtstukken zijn waaraan kinderen zich kunnen verwonden.
  • Koop niet zomaar goedkoop speelgoed uit Azië, want dat doet misschien niet aan de Europese veiligheidsnorm NEN EN 71.
  • Vermijd giftige planten in de buurt van het speeltuig. Die passen niet in een kindvriendelijke tuin.

Houd rekening met de ruimte

Er zijn honderden verschillende speeltuigen om uit te kiezen. Maar het is goed mogelijk dat niet alles in je tuin past. Wie een bescheiden stadstuintje heeft, moet natuurlijk rekening houden met de afmetingen. Voorzie minstens 2 meter afstand tussen het speeltuig en obstakels zoals muren, bomen en hekken.

Is de beschikbare ruimte beperkt? Koop dan multifunctionele toestellen. Die werden speciaal ontwikkeld om zoveel mogelijk speelelementen op een compacte ruimte aan te bieden. Eén toestel kan bijvoorbeeld glijbanen, loopbruggen, klimnetten, klimmuren of tunnels bevatten.

kindvriendelijke tuin met boomhut op maat

Plaats kunstgras

De kans is groot dat de speeltoestellen intensief worden gebruikt. Hierdoor ontstaan er na verloop van tijd kale plekken in het gazon. Die creëren veel stof op warme dagen, en worden echte modderpoelen wanneer het geregend heeft.

Daarom is het een goed idee om kunstgras onder de speeltoestellen te plaatsen. Deze zachte ondergrond is niet alleen veilig voor spelende kinderen, maar blijft het hele jaar groen. Kunstgras is ook niet gevoelig voor droogte in je tuin. En geef nu toe: het ziet er veel beter uit dan rubberen tegels.

Er zijn installateurs van kunstgras in Antwerpen, Vlaams-Brabant, Limburg en alle andere provincies, zoals Mastergrass. Die zorgen voor een perfecte plaatsing. Welke leverancier je ook kiest, vraag steeds enkele stalen aan. Op deze manier vind je direct de ‘grassoort’ die perfect in je tuin past.

Kies voor duurzame speeltoestellen

Veiligheid en spelplezier zijn uitermate belangrijk. Toch mogen we het ecologische karakter niet uit het oog verliezen.

Gelukkig zijn duurzame speeltoestellen aan een opmars bezig. Die bestaan uit milieuvriendelijke materialen (bv. FSC-hout) en zijn helemaal recycleerbaar. Ze passen perfect in de circulaire economie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.