Overkapping van hout of aluminium?

Met een overkapping in de tuin kan je net wat langer buiten zitten en van je tuin genieten. Daarnaast is het een mooie toegevoegde waarde voor je huis.

Wanneer je op het punt staat om een overkapping aan te schaffen, zal je direct een aantal belangrijke keuzes moeten maken. Dit begint met de materiaalsoort. Er zijn natuurlijke materialen zoals hout, maar ook alternatieven zoals aluminium.

Deze keuze bepaalt direct bij welke leveranciers je terecht kan voor een offerte. De meeste leveranciers zijn namelijk gespecialiseerd in een specifieke materiaalsoort. Sommige plaatsen enkel houten overkappingen, andere geven de voorkeur aan aluminium.

In dit artikel lees je meer over beide soorten, zodat je vooraf een gegronde keuze kan maken en direct naar de specialist stapt.

Houten overkapping

Hout is een populair bouwmateriaal voor tuinconstructies. Tuinhout zoals de verzamelnaam betreft, bestaat vaak uit verschillende houtsoorten die bestand zijn tegen weersinvloeden zoals UV-straling, vocht en schimmels.

Voor- en nadelen van hout

Een kleine opsomming van de voor- en nadelen van hout voor de bouw van een overkapping:

Voordelen

 • Eenvoudig te bewerken, maatwerk is goed te realiseren
 • Natuurproduct, past naadloos in iedere tuinsoort 
 • Goedkoop instapmodel met geïmpregneerd hout 
 • Eenvoudig te schilderen in iedere gewenste kleur

Nadelen

 • Duurzaamheid, afhankelijk van het type hout heeft dit materiaal een beperkte levensduur. Dit kan tevens verlengd worden bij goed onderhoud
 • Het kan gaan werken door temperatuursverschillen en vocht, het hout gaat dan uitzetten/krimpen
 • Hout kan gaan rotten, dit is eenvoudig te voorkomen met een goede houtbeits

Douglashout

De meest gebruikte houtsoort voor een houten overkapping is tegenwoordig douglashout, ook wel lariks genoemd. Dit is een relatief harde naaldhoutsoort die onbehandeld bruikbaar is. Het hout is tevens goed bewerkbaar met gebruikelijk gereedschap en laat zich eenvoudig schilderen of beitsen in een dekkende of transparante kleur.

Aluminium overkapping

Een alternatief voor hout zijn de overkappingen van aluminium. Aluminium is een zeer lichte metaalsoort die door een juiste constructie ontzettend stevig is. Een overkapping van aluminum wordt meestal gebruikt als aanbouw aan een huis of ander bestaand gebouw. Doordat aluminium zeer licht van gewicht is, is het bij een vrijstaande plaatsing aan te raden om een goede fundering met (grond)ankers te gebruiken.

Voor- en nadelen van aluminium

Bij ieder type materiaal zitten voor- en nadelen, dit is bij aluminium niet anders:

Voordelen

 • Duurzaam, aluminium gaat ontzettend lang mee
 • Onderhoudsvriendelijk, je hoeft een overkapping van aluminium niet jaarlijks te beitsen

Nadelen

 • Relatief duur, aluminium is in vergelijking met hout veel duurder in aanschaf
 • Moderne uitstraling, dit zal niet in ieder type tuin tot zijn recht komen 
 • Weinig keuze tot maatwerk, aluminium wordt als standaard pakket geleverd en kan bij plaatsing niet aangepast worden
 • Standaardkleuren, aluminium wordt vaak in 3 tot 5 verschillende kleuren geleverd, de keuze is beperkt

Zelf bouwen of laten plaatsen?

Of je een overkapping zelf gaat plaatsen of de werken best volledig uitbesteedt, is afhankelijk van welke materiaalsoort je kiest, hoe handig je bent en of je over het juiste gereedschap beschikt.

Een overkapping van hout is eenvoudiger om zelf te bouwen omdat je hiervoor gebruikelijker gereedschap nodig hebt. Tevens kan je hout relatief eenvoudig bewerken. Bij een overkapping van aluminium is het af te raden om deze zelf te gaan bouwen. Je kan hiervoor beter een vakman inschakelen of de leverancier dit laten doen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.