Veilig stoken: zo moet het

Tijdens koude herfst- en winterdagen is het belangrijk om er lekker warm bij te zitten. Toch moet dit op de juiste wijze gebeuren. Veilig stoken zorgt ervoor dat er geen brandgevaar ontstaat. Daarnaast vermijd je koolmonoxideproblemen.

Het is lang niet voor iedereen even goed duidelijk hoe je dit aanpakt. Daarom is het goed om eens te kijken welke stappen je moet zetten om er zeker van te zijn dat je veilig bezig bent.

Het juiste hout kiezen

De belangrijkste stap als het gaat om veilig stoken, is de keuze van het brandhout. Dat betekent dat je in ieder geval schoon en droog hout kiest. Dit hout heeft minder dan 20 procent vocht. Gebruik eventueel een houtvochtmeter om dit percentage te controleren. Verder is het belangrijk dat het hout geen chemische producten bevat, zoals lijmen en verven.

Letten op de schoorsteen

Om veilig te stoken moet de schoorsteen aan de veiligheidsnormen voldoen. Dat betekent dat deze goed onderhouden moet zijn. Het is in ieder geval zaak om deze jaarlijks minimaal een keer te laten vegen. Haal daarvoor een gespecialiseerde schoorsteenveger erbij. Houd ook zelf de zaken schoon. Bijvoorbeeld door het as uit de kachel te halen om te zorgen dat de ventilatie goed blijft draaien en het stoken veilig kan.

De juiste wijze van stoken

Tot slot is er nog de juiste wijze van stoken. Dit is essentieel om het veilig te laten gebeuren. Zo kan je best de Zwitserse methode toepassen. Dit is de methode die de brandweer adviseert. De schadelijke stoffen komen er minder goed door vrij. Deze methode komt erop neer dat je van boven naar onder stookt in plaats van omgekeerd. Dit is dus eigenlijk het omgekeerde van hoe veel mensen het normaal aanpakken.

  1. Plaats twee of drie blokken hout plat op de stookbodem, met de gekloofde zijde naar boven.
  2. Leg een aantal kleine houtjes kruislings op de blokken met hierop een aanmaakblokje.
  3. Bovenop het aanmaakblokje komen opnieuw een paar kleinere houtjes.
  4. Steek het aanmaakblokje aan met een lange lucifer en laat deze 5 minuten branden met de deur op een kier.
  5. Sluit de deur van de kachel wanneer het aanmaakhout goed vlamt. Daarna kan je de luchttoevoer wat meer sluiten (niet volledig dichtzetten)
stoken op de zwitserse methode

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.