Maak Zelf een Terrarium

Brrrr, de herfst is duidelijk in het land. Mis jij al die heerlijke zomerdagen in je tuin? Dan is het een goed idee om een deel van je tuin naar binnen te brengen in de vorm van een terrarium. Ook voor de lezers die op een appartement wonen is dit het ideale DIY project.

Benodigdheden

Om zelf een terrarium te maken, ga je best even naar het dichtstbijzijnde tuincentrum voor volgende materialen:

  • Een grote glazen bokaal
  • Lavasteen
  • Houtskool
  • Potgrond
  • Gekleurd zand en steentjes
  • Mos en lage planten

terrarium benodigdheden

Laag 1: Lavasteen

De eerste laag van het terrarium bestaat uit lavasteen. Lavasteen vormt eigenlijk het drainagesysteem van de bokaal. Het zorgt ervoor dat overtollig water niet in de wortels blijft staan, zodat ze niet gaan rotten.

lavasteen terrarium

Laag 2: Steenkool

Daarna voegen we een laagje steenkool toe. Deze laag vormt een filter tussen de planten en de lavasteen.

steenkool terrarium

Laag 3: Zand en steentjes

Daarna kan je nog een aantal lagen gekleurd zand en/of steentjes toevoegen. Deze laag is louter decoratief. Ze maakt het geheel een beetje interessanter en leuker om naar te kijken. Je moet dus geen schrik hebben om opvallende kleuren te gebruiken die mooi contrasteren met de andere lagen.

gekleurd zand

Laag 4: Potgrond

Bovenop de zandlaag komt een dikke laag potgrond. Potgrond bevat voldoende voedingsstoffen voor de planten en zorgt ervoor dat ze zich goed kunnen vasthechten.

potgrond in terrarium

Laag 5: Planten

Tenslotte kunnen we de planten in het terrarium zetten. Een drie- à viertal verschillende soorten is meer dan genoeg. De ruimte tussen deze planten kan je opvullen met mos of boomschors. Mos kan je gewoon op de potgrond leggen, maar vergeet niet om de andere planten een beetje in te graven.

planten voor terrarium

Voala, je nieuwe terrarium is klaar! Je kan ze op een tafeltje zetten of simpelweg op de grond plaatsen. Vergeet niet om regelmatig een beetje water toe te voegen, vooral als het terrarium vaak in de zon staat.

zelfgemaakt terrarium

Bron

2 replies on “Maak Zelf een Terrarium

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.