Huis verkopen? Denk aan de tuin!

Op een mooie zomerse dag lekker buiten van de zon genieten in je eigen tuin. Het is voor veel mensen een heerlijk vooruitzicht om aan het drukke dagelijkse leven te ontsnappen. Of het nu is om in het weekend lekker te ontbijten, in de avond met vrienden of familie te borrelen of om de kinderen de ruimte te geven om te kunnen spelen: voor veel mensen is een tuin een belangrijke vereiste bij de aankoop van een huis.

Een tuin verhoogt niet alleen de waarde door de extra oppervlakte van het perceel. Een verzorgde tuin geeft potentiële kopers een goede eerste indruk, wat vaak resulteert in een hogere prijs voor het huis. Maar hoe kan je waarde toevoegen aan de woning via de tuin? En wat kan je hier zelf aan doen? In dit artikel geven we een aantal tips om meerwaarde te creëren.

Investeringen die een meerwaarde vormen

Sommige investeringen betalen zich makkelijk terug bij de verkoop van de woning. Denk bijvoorbeeld een jacuzzi of zwembad met overkapping. Ook een veranda is een goede meerwaarde. Al deze zaken kosten een pak geld. Maar het is iets wat potentiële kopers zeker zullen appreciëren. Dat maakt ze een stuk interessanter bij de aankoop, omdat je een deel van het bedrag kan recupereren.

Netjes opgeruimd

Sta je op het punt om het huis te verkopen? Zorg dan dat de tuin er verzorgd bijligt. De (voor)tuin is het eerste wat een potentiële koper te zien krijgen bij een bezichtiging. Als deze een slordige en onverzorgde indruk maakt, dan zal de koper van de woning hetzelfde verwachten. Een nette en verzorgde tuin, geeft de potentiële kopers vertrouwen dat het huis er ook zo uitziet.

Er zijn dus enkele zaken die je op voorhand kan doen. Maai het gras, snoei de bomen en trim de hagen. Ga ook eens met een hogedrukreiniger over het terras om mos en andere aanslag te verwijderen.

Aankleding

Een kale tuin is niet mooi. Zorg dus voor een beetje aankleding. Plaats een set tuinmeubelen op het terras, zet enkele potten met planten neer en zorg voor tuinverlichting (vooral handig wanneer de kopers ‘s avonds langskomen). Ook andere decoratiestukken, zoals een kunstwerk of een vuurschaal, zijn een meerwaarde. Bovendien kan je deze zaken nog altijd meenemen naar de nieuwe woning.

Een grondige tuinrenovatie

Soms is de tuin er zo slecht aan toe, dat een tuinrenovatie die enige optie is. De tuin wordt dan helemaal opnieuw aangelegd.

Begin met het opstellen van een wensen- en eisenlijstje. Waar staat de zon in de tuin en waar kun je in de schaduw zitten? Als alle wensen op papier staan, maak je een schets van de tuin. Start met de verharding en voeg dan bloemen, struiken en andere planten toe. Bij de aanleg kan je voor een grasrol kiezen. Zo heb je in één dag een mooie groene gazon.

Geen tijd om de tuin tuin zelf aan te pakken of geen groene vingers? Schakel dan een hoveniersbedrijf in.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.