Maak je eigen loungebank van paletten

Waar vroeger paletten alleen in de transportwereld gebruikt werden, is dat nu wel anders. Tegenwoordig vind je ze ook in woningen. Voor pallets bestaan immers verschillende toepassingen, waaronder banken, tafels en boorden. Op een goedkope en eenvoudige manier kleed je jouw huis mooi, stijlvol en trendy aan.

Wil je zelf ook iets maken van paletten? Deze blog legt uit hoe je een eigen loungebank bouwt. Je hoeft zelfs geen ervaren klusser te zijn!

PS: De grootte en vorm van je loungebank bepaal je zelf. Je kan verschillende delen tegen elkaar aan plaatsen om meer zitplaatsen te creëren. 

Wat heb je nodig om één deel loungebank te maken? 

  • 3 paletten
  • Een MDF plaat (zo groot als 1 pallet)
  • Stuk schuimrubber (ook zo groot als pallet)
  • Stuk stevige stof (ter grootte van het stuk schuimrubber 20 – 30 cm stof over aan alle kanten)
  • Een tacker
  • Schroeven
  • Schroevendraaier of accuboormachine.

Met deze benodigdheden kun je in drie stappen zelf een loungebank maken.

Stap 1:

Om te beginnen leg je twee pallets op elkaar. Door middel van aantal schroeven bevestig je beide stukken goed op elkaar.

De derde pallet zet je op de langste kant rechtop tegen de langste kant van de onderste paletten en bevestigt deze stevig aan elkaar. De basis voor je loungebank is nu gemaakt.

Je kan het hout in elke gewenste kleur verven. Gebruik weerbestendige verf of maak gebruik van beits. Zo kun je langer genieten van je bank!

Tip: Schuur de paletten voordat je ze elkaar schroef. Kijk ook of er geen spijkers uitsteken. Zo voorkom je verwondingen.

Stap 2:

In deze stap gaan we het kussen maken. Je kan zowel pallet kussens voor in de rug als voor op de zitting maken. De werkwijze is hetzelfde, alleen heb je dus 2 stukken schuimrubber, 2 stukken MDF plaat en 2 stukken stevige stof nodig.

Zaag de MFD plaat op maat van de zitting (of rugleuning) en bevestig deze op de pallet. Je kan het stuk schuimrubber vastlijmen op de bank, maar je kunt er ook voor kiezen om een los kussen te maken. In deze blog lijmen we het stuk schuimrubber op de bank.

Stap 3:

In de derde en laatste stap bevestig je de stof om het schuimrubber. Knip hiervoor eerst het stof op de juiste maat. Zorg dat deze goed om de zijkanten van het schuimrubber past.

Vouw op de hoeken de stof netjes naar binnen. Bevestig met de tacker alles netjes aan de bank vast.

Wil je graag een los kussen maken? Wikkel dan de hele stof om het schuimrubber. Bevestig de beide einden van de stof aan elkaar vast met behulp van naald en draad (of eventueel lijm). Vouw ook hier de hoekjes netjes naar binnen en naai (of lijm) alles goed vast.

Je hebt nu één deel van je loungebank gemaakt. Herhaal deze werkwijze voor meer delen. Wil je ook een bijzettafel maken? Bevestig dan twee pallets op elkaar en leg er een glasplaat op. Zo heb je een complete eigen loungeset gemaakt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.