Inspiratie: betonnen vloerplaten in de tuin

Voor tuinverharding – bijvoorbeeld een oprit of tuinpad – worden meestal tegels of klinkers gebruikt. Er zijn echter nog andere mogelijkheden. Betonnen vloerplaten bijvoorbeeld. Deze massieve platen vinden we vooral terug bij moderne tuinen, omdat ze een erg strakke look hebben.

betonnen vloerplaat oprit oprit met grote betonnen platen

Van industrieterreinen naar tuinen

Betonnen vloerplaten werden vroeger voornamelijk op industrieterreinen gebruikt. Door hun grote afmetingen is het erg makkelijk om op korte tijd een grote oppervlakte te verharden. Bovendien zijn deze betonnen platen erg sterk en kunnen ze een hoog gewicht dragen.

Tegenwoordig worden ze steeds meer in residentiële tuinen gebruikt. De grote platen zijn perfect voor opritten, terwijl kleinere betontegels perfect zijn voor wandelpaden of terrassen. Qua afmetingen is er enorm veel variatie. De betonnen vloerplaten zijn verkrijgbaar in 200×200 cm, 100×100 cm, 200×100 cm, 200×50 cm, 150×100 cm, … in verschillende diktes. Je kan dus zelf een beetje puzzelen. Indien nodig kan je de platen op maat laten zagen (bijvoorbeeld wanneer je een schuine zijde nodig hebt).

tuintegel van beton betonnen tuinpad

Afwerkingen en extra’s

Naast de verschillende formaten zijn er ook diverse afwerkingen om uit te kiezen. Je kan voor een vlakke vloerplaat kiezen, maar evengoed voor eentje met een structuur (lijntjes, geborsteld, …). Tijdens het productieproces kan men tevens kleurstoffen toevoegen. Zo is een ruime keuze aan tinten mogelijk. Nochtans blijven de klassieke betongrijze vloerplaten het meest populaire.

Verder zijn er enkele ‘specials‘. Er bestaan betonnen vloerplaten met een ronde uitsparing voor bomen en andere planten. Ook inbouwverlichting is mogelijk. Tenslotte kan je afvoergoten voor regenwater voorzien, decoratieve elementen laten frezen, putdeksels voorzien, enz.

vloerplaat-beton2 vloerplaat-beton1

Voordelen van betonnen vloerplaten

Betonnen vloerplaten in je tuin bieden allerlei voordelen:

  • een strakke uitstraling die perfect bij een moderne tuin past,
  • de platen zijn vorst-, dooi- en weerbestendig,
  • ze hebben een hoge mechanische en chemische sterkte,
  • ze zijn onderhoudsvriendelijk,
  • in de loop der jaren krijgen de platen een natuurlijk verouderingsproces door weersinvloeden.

vloerplaat-beton10 betonnen vloerplaten terras

Betonnen vloerplaten plaatsen

Het plaatsen van betonnen vloerplaten op een oprit, terras of tuinpad wordt best door een professional gedaan. De platen zijn immers zo zwaar dat er een kraan nodig is. Bovendien is het door de grote afmetingen vaak niet makkelijk om de platen waterpas te leggen.

Foto’s van Eurodal

4 replies on “Inspiratie: betonnen vloerplaten in de tuin

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.