Kunstgras installeren in 6 eenvoudige stappen

Kunstgras plaatsen brengt veel voordelen met zich mee. Zo is je tuin altijd mooi groen en heb je een minimum aan onderhoud. Daarbovenop is het super eenvoudig te installeren in slechts 6 stappen.

Ben jij een handige Harry of Hariette? Dan leg je jouw kunstgras in een handomdraai zelf.

Benodigdheden om kunstgras te leggen

Met de juiste materialen gaat de installatie van jouw kunstgras nog sneller. Dit heb je nodig:

 • Werkhandschoenen
 • Trilstamper of wals
 • Geotextieldoek
 • Kunstgrashaken
 • Stanley mes
 • All-in-one lijmband
 • Droge lijmband
 • Lijmkoker
 • Lijmkit

Kunstgras installeren: stappenplan

1) Verwijder de bovenste grondlaag

Haal je kruiwagen, spade en werkhandschoenen boven en verwijder je huidige gras. Wanneer de grond verwijderd is, effen je de ondergrond best met een hark.

2) Nieuwe ondergrond leggen en egaliseren

Om je kunstgras te leggen is een egale ondergrond essentieel. Stabilisé is hiervoor ideaal. Heb je geen last van mollen, onkruid, verzakkingen, een zachte bodem of een slechte waterafvoer? Dan mag je je nieuwe kunstgrastapijt gewoon op de aarde installeren.

3) Geotextiel plaatsen

Om de druk te verdelen en ervoor te zorgen dat onkruid en wortels geen kans krijgen, voorzie je een geotextieldoek. Rol het uit op het oppervlak waar het kunstgras moet komen en snij het op maat.

Besproei het doek eventueel met water, zo hecht het zich beter vast aan de grond. De kans op verschuiven wordt dan aanzienlijk kleiner als je het kunstgras uitrolt.

Ligt het doek op zijn plaats? Veranker het dan met kunstgrashaken. Doe dit zeker in de hoeken en om de 1,5 meter rondom. Het is ook mogelijk om op voorhand paaltjes in de grond te kloppen en het doek hieraan vast te nagelen.

4) Kunstgras bevestigen en versnijden

Nu is het tijd om je kunstgras uit te rollen. Trek goed aan de zijkanten zodat alle plooien eruit zijn. Houd rekening met waar je het vaakst zit voor de plaatsing van je kunstgras. Zorg ervoor dat je recht in de vezel kijkt, zo krijg je het mooiste effect.

Gebruik voor het versnijden van het kunstgras een Stanley mes. Snij op de rug van het tapijt, tussen de draden door. Voorzie een marge van ongeveer 10 cm aan de zijkanten van je tuin. Het teveel snij je achteraf nog weg.

5) Lijm de naden

Is jouw tuin breder dan 4 meter? Dan moet je rekening houden met een naad. Nadat je alles op maat hebt gesneden, leg je de naden op 1 mm van elkaar. Plak ze tegen elkaar met all-in-one lijmband of met een droge lijmband en lijm.

 • All-in-one lijmband: sla beide zijkanten van de naad om en leg je lijmband in het midden. Ligt alles goed? Trek de folie er dan af en leg de zijkanten beetje bij beetje tegen elkaar. Na een uurtje is de lijm hard.
 • Droge lijmband: plooi de zijkanten van de naad om en leg de lijmband in het midden. Verdeel de lijm voorzichtig op de lijmband met een lijmkam. De lijm wordt snel warm, verwijder eventuele resten dus meteen. Na 3 uur is de lijm hard. Let op: gebruik dit systeem enkel bij droog weer.

Wandel meteen na het dichtleggen (dus niet na de volledig droogtijd) een paar keer over de hele lengte om de naad goed aan te drukken.

6) Borstel je kunstgras op

Sla om de 50 cm een kunstgrashaak in de boorden van je gazon zodat alles goed blijft liggen. Borstel de hele oppervlakte op en bewonder je nieuwe kunstgras gazon!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.