Een tuin onderhoudsvrij en budgetvriendelijk inrichten

Als de zon schijnt, dan is het heerlijk vertoeven en genieten geblazen met een goed boek en een lekker glaasje wijn. Of wat dacht je van een gezellig avondje barbecueën met vrienden en familie, onder het genot van een lekker koud biertje? Een fijne tuin geeft ontzettend veel meerwaarde aan een huis en heeft veel voordelen.

Tegelijkertijd betekent een mooie tuin ook voor dat je hem goed moet onderhouden en dat kost helaas naast geld ook veel tijd. Aan grasmaaien, onkruid wieden en heggen snoeien ben je namelijk de nodige uurtjes en aardig wat geld kwijt.

Gelukkig zijn er ook manieren om je tuin zodanig in te richten dat het vrijwel onderhoudsvrij en budgetvriendelijk is. In dit artikel lees je een aantal tips hoe je dit kan doen!

Zacht (kunst)gras

In de meeste tuinen is gras te vinden. Dat is helemaal te begrijpen, want gras biedt een heleboel voordelen. Je kan er lekker op liggen zonnen, de kinderen en huisdieren kunnen er veilig op spelen en als ondergrond is het lekker zacht om op te lopen. Helaas heeft gras veel onderhoud nodig. Denk bijvoorbeeld aan maaien (wekelijks) en bemesten (halfjaarlijks). Verder moet je gras ook verzorgen en beschermen: plekken die te droog zijn worden lelijk en dor, en te nat gras gaat rotten. Het is dus helemaal niet makkelijk om het gras mooi groen te houden door het jaar heen.

Wil je toch graag groen in je tuin hebben? Dan is kunstgras een optie. Dit lijkt op echt gras, maar stelt je vrij van onderhoud. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van kunstgras? Vaak kun je gratis staaltjes kunstgras aanvragen, voordat je definitief besluit om dit aan te schaffen. Zulke staaltjes zijn altijd handig voor als je nog niet weet naar wat voor soort kunstgras je precies op zoek bent. 

Zeg het met tegeltjes

De meeste mensen denken waarschijnlijk dat tegels een snelle en makkelijke manier zijn om een onderhoudsvrije tuin te verkrijgen. Maar helaas vergen ze meer onderhoud en zorg dan je denkt. De tegels moeten namelijk goed bijgehouden worden, voordat je tuin in een dicht begroeid bos wordt veranderd. Bladeren en andere dingen die op de grond vallen, moeten namelijk elke week worden schoongeveegd en de tegels moeten ook regelmatig vrij van alg worden gemaakt. En dan zijn er nog de voegen. Die zijn de favoriete plek van onkruid. Wanneer je dit onkruid niet op tijd verwijdert, zal het steeds hardnekkiger worden en dus ook moeilijker te verwijderden.

Wil je toch graag tegels in de tuin? Kies dan voor kleinere tegels en laat tussen de voegen bodembedekkers groeien. Dit gaat namelijk onkruid tegen, waardoor je automatisch ook minder onderhoud zult hebben. Naast het voorkomen van onkruid, zorgen deze bodemdekkers er ook voor dat tuin wat sfeervoller wordt.

Steentjes, grind en mulch

Wil je echt een onderhoudsvrije tuin? Kies dan voor grind. Een ander alternatief is mulch; een combinatie van schelpen, kleine stenen en andere materialen van organische oorsprong. Dit betekent dus dat het een geheel natuurlijke oplossing is voor een onderhoudsvrije tuin.

Mulch en grind worden over een laagje aarde heen gelegd als een soort deklaag, wat ervoor zorgt dat onkruid moeilijker zijn weg vindt. Toch hebben ze ook een nadeel: het is vrij hard. Grind en mulch zijn misschien niet zo geschikt als je kleine kinderen hebt die graag in de tuin spelen. Ook wanneer je graag op blote voeten loopt of lekker wil liggen zonnen op een handdoekje, zijn grind en mulch een slecht idee.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.