De Geveltuin: Prachtige Groene Gevels

Geveltuinen zien er niet alleen mooi uit, ze hebben ook andere voordelen. Denk maar aan de verbetering van de luchtkwaliteit en de extra isolerende eigenschappen (koeler in de zomer, warmer in de winter). Daarnaast hebben ze een geluiddempend effect, waardoor je binnen minder last van omgevingslawaai hebt. Tenslotte zorgen verticale tuinen voor een extra beschermlaag, waardoor de achterliggende materialen langer meegaan.

Een geveltuin kan ook op een ander vlak functioneel zijn. Naast plantjes en bloemen kan je er immers ook kruiden op planten. Houd bij het kiezen van de beplanting wel rekening met de oriëntatie van de gevel. Planten die veel licht nodig hebben plant je bijvoorbeeld best niet op de zuidkant.

De look van je verticale tuin wordt bepaalde door de beplanting. Grassen en mossen zorgen voor een sobere look, terwijl kleurrijke bloemen en planten je geveltuin een speelse toets geven. Je kan dus alle kanten op. Neem maar eens een kijkje naar onderstaande voorbeelden:

geveltuin

Bovenstaande foto toont het Parijse Musée du Quai Branly. De volledige gevel van dit museum werd bekleed met planten. Wees nu eerlijk; als meer gebouwen dit zouden doen, zou een stad er toch veel leuker uitzien. Niet?

groene gevel

Bij dit Mexicaanse restaurant wordt de geveltuin zelfs als kunstwerk gebruikt (let op de fiets links bovenaan). De glooiende patronen zorgen voor een extra speelse toets.

geveltuin verlichting

Een groene gevel is altijd een blikvanger. Daarom is het leuk om deze ’s nachts te verlichten met spots. Zo zet je het groene karakter extra in de verf.

natuurlijke gevel

De houten bekleding van bovenstaande woning past erg goed bij de groene voorgevel. Maar je kan ook voor een andere aanpak kiezen en een contrast tussen metaal/beton en planten kiezen.

verticale tuin

Waarom zou je een verticale tuin enkel buitenshuis gebruiken? Ook in een veranda kan dit groene accent erg mooi zijn. Een verticale kruidentuin kan zelfs erg handig zijn in de keuken.

restaurant met een verticale tuin

Governer, een restaurant in New York, heeft van deze hangende plantentuin zelfs dé blikvanger van hun zaak gemaakt. Op deze manier lijkt het toch een beetje alsof je buiten aan het eten bent.

tuin-badkamer

Enkele weken geleden toonden we een mossen badmat. Bovenstaande groene wand zou hier perfect bij passen.

geveltuin

Je hoeft niet je volledige gevel in een oase om te toveren. Ook een klein stukje kan wonderen doen. Dat maakt het onderhoud ook veel makkelijker. Als alternatief kan je ook voor een groendak opteren.

mos-gevel

Hou je van een strakke, moderne look maar wil je toch een groene gevel? Dan is dit misschien een leuke oplossing. Er werden verschillende vierkantjes met mos bekleed voor een speels dambordpatroon.

One reply on “De Geveltuin: Prachtige Groene Gevels

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.