Gras in winterslaap
Gras begint te groeien wanneer de bodemtemperatuur tussen 5 en 8 °C ligt. Bij koudere temperaturen zit het in een soort van winterslaap.
Dit wil zeggen dat het gazon zich niet kan herstellen na een maaibeurt. Hierdoor is het gevoelig voor ziekten zoals sneeuwschimmel. De schade is pas in de lente zichtbaar.
Daarom mag je je gras niet maaien in de winter.
Gun je gazon rust. Wacht tot eind maart, begin april voor de eerste maaibeurt.
Tip: neem een kijkje naar het schema voor gazononderhoud.
Wat kan je wel doen?
In de zomer spendeer je veel tijd aan het onderhoud van je gazon. Tijdens de wintermaanden heb je veel minder werk. Maar dat wil niet zeggen dat je stil hoeft te zitten.
Verwijder bladeren. Die kunnen de onderliggende grassprieten verstikken, waardoor er kale plekken ontstaan. Ik raad aan om de bladeren te ruimen wanneer het warm genoeg is en het niet vriest aan de grond.
Afhankelijk van de pH-waarde van de bodem mag je kalken vanaf midden februari. Kalk verbetert de zuurtegraad van de grond. Een te hoge pH-waarde zal de groei van het gras afremmen.
Blijf van het gras bij vriesweer
Bij vorst is je gazon bijzonder gevoelig. Het is dan beter om niet over het gras te lopen, anders breken de tere grashalmen af en hebben ze in de lente meer tijd nodig om te regenereren.
Dit onderstreept het belang van tuinpaden of stapstenen.
Vooral bij gezinnen met kinderen is het niet zo eenvoudig om ze van het gazon weg te houden. Je kan eventueel overwegen om een deel van je tuin met kunstgras te bekleden, bijvoorbeeld rond speeltoestellen.
Afbeelding via Remondis De Vocht.