Groendaken; Waarom een Groendak Interessant Is

Heb je een plat dak? Dan kan je dit misschien inrichten als groendak. Het heeft namelijk een heleboel interessante voordelen, niet alleen voor de natuur, maar ook voor je eigen woning. In dit artikel leer je alles over groendaken.

Daksoorten

Een groendak zien we meestal terug op platte daken. Nochtans is het ook mogelijk om op een hellend dak beplanting aan te brengen. Ja, zelfs op een muur kan beplanting geplaatst worden. Zo zie je maar dat iedereen van een groendak kan genieten.

Soorten groendaken

Er zijn twee soorten groendaken; met extensieve of intensieve begroeiing.

Extensieve groendaken bestaan voornamelijk uit sedum, gras, mos, vetplanten en kruiden. Ze zijn minder zwaar dan een intensief groendak en vragen daarom (in de meeste gevallen) geen aangepast dakbedekking. Bovendien zijn dit soort groendaken erg onderhoudsvriendelijk.

extensief groendak

Intensieve groendaken zijn echte daktuinen, met gras, struiken en soms zelfs bomen. Je moet deze beplanting regelmatig water geven, snoeien, bemesten, onkruid wieden enzovoort. Bovendien zijn ze een pak zwaarder dan een extensief groendak. Het grote voordeel is wel dat je dak te gebruiken is als een volwaardige tuin.

intensief groendak

Voor- en nadelen

 • Laten we beginnen met het slechte nieuws; een groendak is duurder dan een standaard dakbedekking. Dat is geen verrassing, want er moet heel wat extra materiaal en plantjes aangekocht worden. Gelukkig kan je in de meeste steden en gemeenten rekenen op interessante premies (zie hieronder). Bovendien krijg je er een heleboel voordelen voor terug.
 • Een van de belangrijkste voordelen is de verlengde levensduur van je dak. Een groendak gaat twee tot drie keer langer mee dan een gewone dakbedekking. Je dak wordt immers beschermt tegen schadelijke effecten van direct zonlicht en regen. Bovendien worden temperatuurschommelingen verkleint.
 • Ook niet onbelangrijk is de extra isolatie, zowel voor warmte als geluid. Uit onderzoek blijkt dat een extensief groendak als goede isolatie dient in de winter en de zomer.
 • Tenslotte mag de ecologische impact niet vergeten worden. Rondvliegende stofdeeltjes worden door het groendak opgevangen en gezuiverd. Daarnaast kan het ongeveer 50% van het regenwater opnemen en terug afgeven in de atmosfeer. Dit ontlast het rioleringsstelsel en verkleint het overstromingsgevaar.

De opbouw

Een groendak bestaat uit verschillende lagen. Welke lagen worden gebruikt hangt af van het soort groendak, je budget en de voorkeuren van de leverancier.

 • Een waterdichte en wortelbestendige dakbedekking.
 • Een beschermlaag tegen mechanische beschadigingen van de dakbedekking.
 • Een drainagelaag.
 • Een filterlaag.
 • Een substraatlaag.
 • De vegetatielaag.
doorsnede groendak

enkele mogelijke doorsneden van een groendak

Premies

Wist je trouwens dat heel wat steden en gemeenten premies toekennen voor de aanleg van groendaken? In de stad Antwerpen bedraagt deze premie bijvoorbeeld 31 euro per m² groendak met een maximum van 2 015 euro. Dit bedrag is dus mooi meegenomen. Uiteraard vraag je best eerst inlichtingen bij je eigen stad of gemeente of er premies van toepassing zijn.

2 replies on “Groendaken; Waarom een Groendak Interessant Is

 • Janneke

  Ik wil graag een extensief groendak verwerken in mijn ontwerp welke ik maar voor mijn opleiding aan de TU Delft. Nu moet ik voor mijn doorsnedes weten met welke diktes ik rekening moet houden. Hoe dit is de substraatlaag, constructieve laag etc. Zou iemand mij hier verder mee kunnen helpen?

  Mvg Janneke

  Beantwoorden

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.