12 Bomen voor kleine tuinen

Heel wat mensen denken dat in een kleine tuin geen bomen passen. Niets is minder waar. Je moet gewoon de juiste exemplaren selecteren. Daarom hebben wij 12 bomen verzameld die geschikt zijn voor compacte (stads)tuintjes.

Rode meidoorn

De rode meidoorn is een kleine loofboom met die prachtige dieproze bloemen krijgt (meer informatie). In de winter komen er kleine, donkerrode vruchten aan de boom (die eetbaar zijn). In de herfst krijgt deze boom een geelbruine verkleuring. Deze rode meidoorn is dus de perfecte keuze voor wie een flinke dosis kleur aan zijn tuin wil geven.

rode meidoorn boom

Japanse wolmispel

Heb je al gedacht aan een kuipboom? De Japanse wolmispel of ‘eriobotrya japonica’ is een kleine groenblijvende fruitboom die je in een grote pot kan houden. Het is een herfstbloeier die witgele, geparfumeerde bloemen krijgt, die in de periode maart/april smaakvolle oranjegele vruchten opleveren.

japanse wolmispel

Spaanse aak

De Spaanse aak (veldesdoorn) zien we vaak terug als haagplant of struik, maar hij kan ook uitgroeien tot een mini-loofboom. Met een doorsnee hoogte van circa 8 meter is de Spaanse aak een goede keuze voor wie een beetje natuurlijke schaduw wil in zijn kleine tuin.

spaanse aak boom

Noordelijke Japanse magnolia

Een van mijn favoriete bomen voor kleine tuinen is de noordelijke Japanse magnolia. Waarom? Omdat die in de lente prachtig wit kleurt. Bovendien geven de bloemen een heerlijke geur af. Dat is een leuke bonus, toch?

Trompetboom

Nog een goede schaduwboom voor je tuin is de trompetboom. Die heeft een hartvormig, gaafrandig blad dat tot wel 25 cm lang is. Een bloeiende trompetboom valt op omdat hij heel erg weelderig bloeit, op een moment dat de meeste andere bomen al uitgebloeid zijn.

trompetboom

Krentenboom

Wie op zoek is naar bomen voor een kleine tuin moet zeker de krentenboom overwegen. Deze meerstammige boom krijgt in het voorjaar witte bloemen. De groene, fijngetande, puntige bladeren kleuren in de herfst mooi rood, oranje en geel. Krentenboompjes stellen weinig eisen aan de bodem. Je kan ze vrijwel overal planten: in de volle zon tot halfschaduw.

krentenboom in bloei

Sierappel

Ga je een bescheiden stadstuintje aanleggen en wil je toch een boom toevoegen, dan is een sierappel beslist een aanrader. De helderwitte, lichtroze bloesem zorgen voor een romantische sfeer. De heerlijke geur is mooi meegenomen. Door de beperkte grootte (5 à 6 meter) neemt een sierappelboom niet veel ruimte in. Daarnaast zorgt de open kroon voor aangename, maar geen diepe schaduw.

sierappel

Fluweelboom

Wil je een blikvanger? Wat dacht je van een fluweelboom (ook gekend als azijnboom)? Deze soort is erg decoratief. En met het dichte bladerdek heb je in de zomer geen parasol nodig.

fluweelboom

Steeneik

Je denkt misschien niet meteen aan een eik om in een kleine tuin te planten. Toch is de steeneik het overwegen waard. In ons klimaat blijft deze boom bescheiden van afmeting en wordt hij maximaal 8 meter hoog en 4 meter breed. Bovendien laat hij zich goed vormsnoeien.

steeneik boom

Judasboom

Wie houdt van een roze bloei, moet een judasboom in huis halen. Goed om te weten: de roze bloemen hebben een zoetzure smaak en kunnen gebruikt worden in salades. Verder verkiest de judasboom een beschutte, zonnige plaats. Hij doet het goed in een kalkrijke, goed doorlatende, vochtige bodem.

roze judasboom

Perzische slaapboom

De Perzische slaapboom heeft bijna horizontaal groeiende takken. Daarmee is hij uitstekend geschikt om voor schaduw op je terras te zorgen. Wat bij deze boom opvalt zijn de paarsroze meeldraden tijdens de bloeiperiode, die tot 3 cm lang kunnen worden.

perzische slaapboom

Japanse esdoorn

De laatste boom in ons suggestielijstje voor kleine tuinen is de Japanse esdoorn. Die is zeer geliefd door zijn mooie bladeren en paarsrode bloeiwijze. Er bestaan verschillende soorten, die in hoogte variëren tussen 2 meter en 10 meter. Daarmee past de Japanse esdoorn in zowat elke tuin.

japanse esdoorn

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.