Een bodembedekker is een lage plant die vooral horizontaal groeit. Hierdoor wordt het uitgroeien van ongewenste planten (zoals onkruid) vermeden. Bodembedekkers kunnen niet alleen mooi zijn, ze zijn dus ook praktisch. Maar ze hebben nog een troef in handen. Bodembedekkers zijn ook erg ecologisch, omdat ze pesticiden kunnen vervangen. Tenslotte zullen ook heel wat insecten blij zijn met deze extra beschutting.
Ben je zelf op zoek naar populaire bodembedekkers voor je tuin? Neem dan een kijkje naar deze 13 suggesties:
Zenegroen
Zenegroen, ook wel ‘Ajuga’ genoemd, is een inheemse plant die vrij snel groeit. De bladen worden ongeveer 15 cm groot, terwijl de bloemen tot 40 cm hoog kunnen komen. Deze soort verkiest een beschaduwde ietwat vochtige standplaats, bijvoorbeeld onder een boom of struik. Tijdens de wintermaanden worden de meeste bladeren behouden.
Weideanemoon
De weideanemoon staat wereldwijd bekend als ‘Anemone Canadensis’. Deze plant komt uit Noord-Amerika en is meteen herkenbaar aan de uitbundige witte bloei. Van nature komt deze plant voor op zonnige, vochtige gronden en langs beekjes. Hij heeft er dus geen problemen mee om af en toe onder water te staan. De weideanemoon bloeit van mei tot juli.
Mansoor
Deze Asarum Europaeum is perfect geschikt voor schaduwrijke plaatsen. In mei – juni verschijnen bruin-rode bloemen tussen de lederachtige bladeren. Deze bodembedekker mag niet te diep geplant worden, en ook in droge grond of volle zon doet hij het niet goed.
Kardinaalshoed
De Kardinaalshoef of ‘Euonymus Fortunei’ zal de bodem vrij snel bedekken. Hij kan zowel in zon- als schaduwrijke plaatsen overleven en kan in een droge tot vochtige grond geplant worden.
Bosaardbei
Deze Fragaria Vesca is de wilde versie van de aardbeiplant. De aardbeien zijn iets kleiner dan diegene je in de winkel vindt, maar lekker zijn ze zeker en vast. Deze plant wordt tot 10 cm groot en de bloemen kunnen tot 20 cm opschieten. Je plant de bosaardbei best op een schaduwrijke plaats.
Ooievaarsbek
De Ooievaarsbek is een snelgroeiende plant die je regelmatig moet bijknippen. Deze plant kan tot 25 cm hoog worden en krijgt wit tot roze gekleurde bloemen.
Kamperfoelie
Deze bodembedekker kan erg goed tegen koude temperaturen. Hij stelt weinig eisen aan zijn omgeving en zal zich in vrijwel elke tuin thuis voelen. Zonder snoei kan de Kamperfoelie tot 80 cm hoog worden, waardoor hij ook geschikt is voor lage hagen.
Rolklaver
Rolklaver is een inheemse plant die sterk groeit. De bloemen trekken veel rupsen en vlinders aan, wat van deze bodembedekker een echte ecologische winnaar maakt.
Penningkruid
Deze bodembedekker is altijd groen en perfect geschikt voor beschaduwde borders. Van juni tot augustus verschijnen er mooie goudgele bloemen aan deze plant. Penningkruid wordt best in een vochtige tot natte bodem geplant.
Schaduwkruid
Schaduwkruid staat beter bekend als ‘Pachysandra Terminalis’. Het is een uitstekende bodembedekker voor schaduwrijke omgevingen. De plantjes, die tot 25 cm groot worden, zijn altijd groen en volkomen winterhard. Tussen maart en april komen er witte bloemen aan.
Perzische kruisjesplant
De Phuopsis Stylosa is een snelgroeiende bodembedekker die 15 à 30 cm groot wordt. Deze plant heeft erg mooie bloemen, welke op roze pomponnetjes lijken. De bloeitijd loopt van juni tot augustus.
Bijenkorfje
Het Bijenkorfje, soms ook ‘Gewone Brunel’ genoemd, is een laagblijvende bodembedekker. Hij dankt zijn naam aan de bloemen, die op blauwpaarse bijenkorfjes lijken. Houd er rekening mee dat deze plant erg snel groeit.
Kleine maagdenpalm
Deze Vinca Minor is een bodembedekker die erg lang zijn bloemen draagt (van januari tot mei). De heldergroene bladeren blijven het ganse jaar behouden. Deze plant verkiest een schaduwrijke grond die niet al te droog is.
Tips voor de aankoop van bodembedekkers
- Sommige bodembedekkers gedijen in de schaduw, andere staan liever in de volle zon. Houd hiermee rekening tijdens de plantselectie.
- Het duurt even voordat de volledige bodem bedekt is. Daarom is het een goed idee om eerst wat schors te leggen tegen het onkruid.
- Er is een verschil tussen de groeisnelheid van elke plant. Vraag eventueel advies aan het platencentrum voor meer informatie.
- De meeste bodembedekkers zijn wintergroen, hoewel er een paar soorten zijn die verdorren.
- Wist je al dat er ook beloopbare bodembedekkers zijn (bv. stekelnootje of Corsicaanse munt)? Die zijn slechts enkele centimeters hoog en super sterk.
Elly Peeters
Beste Kevin
wij hebben in onze voortuin schaduwkruid staan. Deze lijkt echter maar niet te willen groeien. Dit is te wijten aan de slechte ondergrond (Kempische zandgrond) en het feit dat de zon er vrij veel opstaat.
Heb je misschien idee welke plant wij het best zouden zetten? Bij voorkeur geen grote bloemen of felle kleuren, ev. een kleine witte bloem, maar is niet noodzakelijk. Het moet bij een hedendaagse/moderne stijl passen.
Alvast bedankt voor je tip!
Vriendelijke groeten
Elly
kevin
Dag Elly. Misschien kan je de weideanemoon proberen?
Jan
Dag Kevin,
Ik heb een ronde verhoogde border, die volstaat met zeer lage anemoontjes en blauwe druifjes. In het voorjaar een mooie zee van bloemen. Nu staat er niets meer. Is er een gemakkelijk kruipend plantje dat in de zomer bloeit en waar in het voorjaar de anemoontjes en blauwe druifjes doorheen groeien. Het lijkt me een onmogelijke opgave om al die bolletjes nu uit de grond te halen.
Groet,
Jan
Justin Case
Een lage tijmsoort zou het op deze waarschijnlijk tamelijk droge plaats goed doen. Deze is wintergroen en zelfs lage anemoontjes zullen daar bovenuit komen.
jeroen
beste , ik heb een vijver met aan de rand een muur van 70 cm . Nu zooek ik een bodembedekker waarvan die afhangt naar het water toe. Penningkruid ? of iets anders ?
groeten, Jeroen
Peter
Ik heb een smalle 50 cm brede en 6 meter lange border die nogal droog is en bij een taxus heg ligt
Ik wil een winterharde en bzomer lang eventueel) bloeiende grond bedekker
Wat adviseert men mij