De meest populaire soorten siergrind

Naast traditionele tuinverharding zoals terrastegels en kleiklinkers zien we vaak nog een ander materiaal: siergrind. Siergrind is overal inzetbaar. Gebruik het voor tuinpaden, de oprit, rond vijvers, als sierborder onder een boom…

Er zijn honderden soorten verkrijgbaar. Vind je het moeilijk om deze knoop door te hakken? Laat je dan inspireren door de 5 meest populaire soorten siergrind in België.

Hoe kies je siergrind?

Bij de aankoop van siergrind zijn er drie zaken om rekening mee te houden:

  • Kleur: er zijn honderden verschillende kleuren verkrijgbaar. Sommige mensen willen een contrast met hun gevel en tuinverharding, terwijl andere een meer complementaire kleur zoeken. Geen probleem, want er is voor ieder wat wils.
  • Formaat: de steentjes hebben diverse formaten. Het formaat 8/16 is bijvoorbeeld een populaire keuze voor opritten. Grotere stenen, zoals 25/40, zijn perfect om een border af te werken.
  • Vorm: soms is het nuttig om rond siergrind te plaatsen. Denk maar aan de verharding rond een zwembad waar je misschien met blote voeten over moet. Ronde steentjes zijn meestal duurder dan scherper grind.

Tip: vraag indien mogelijk een paar staaltjes op. Dat laat je toe om het grind te vergelijken met de kleur van je klinkers of terrastegels.

5 Soorten siergrind om te overwegen

Het aanbod siergrind is overweldigend. Toch zijn er een paar soorten die we vaker terugzien dan andere. Hieronder vind je de 5 meest populaire soorten:

Dolomiet

Dolomiet is en blijft een van de meest geliefde soorten steenslag voor tuinen. Dat komt omdat het materiaal vele voordelen biedt: een hoge drukvastheid, een scherp prijskaartje en een mooie beige kleur die goed past bij de natuurlijke uitstraling van een tuin.

Carrara

Op zoek naar wit siergrind? Maak kennis met Carrara. Dit grind uit Italië heeft een stijlvolle sneeuwwitte kleur. Om die kleur te behouden en mosvorming te voorkomen, raad ik aan om deze steentjes voornamelijk op zonnige plaatsen te gebruiken. Nog een voordeel: de ronde vorm maakt Carrara siergrind prettig beloopbaar.

carrara siergrind tuin

Beach Pebbles

Breng het vakantiegevoel naar je tuin met Beach Pebbles. Dit siergrind doet ons denken aan Zuid-Europese kiezelstranden rond de Middellandse Zee. Net om die reden wordt Beach Pebbles grind vaak gebruikt rond zwembaden, zwemvijvers en vijvers.

beach pebbles

Nordic Grey

Ook Nordic Grey is een populaire grindsoort. Deze zwartgrijze steentjes zorgen voor het nodige contrast in je tuin – als verharding van een tuinpad of je oprit. Het is tevens geschikt als dakgrind.

Berggrind

Berggrind is een fijne siergrind met een warm kleurenpalet. Het heeft een ruime variatie aan natuurtinten, gaande van wit en beige tot antraciet en donkerbruin. We zien het vaak bij klassieke woningen maar ook bij moderne architectuur is het een goede optie.

berggrind tuin

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.