9 Tips om je tuin klaar te maken voor de lente

Traditioneel is de lente het seizoen waarin talloze nieuwe bloemen en bollen uit de iets opgewarmde aarde tevoorschijn komen. Toch is het voor sommige tuiniers een uitdaging om hun handen echt in de modder te steken.

Het voorbereiden van je tuin voor de lente zou echter iets leuk moeten zijn. Deze tips en richtlijnen zijn bedoeld om je te helpen je buitenruimte in topconditie te brengen.

De grote schoonmaak

Het opruimen van de tuin lijkt overweldigend, maar met regelmatig onderhoud hoeft het geen tijdrovende klus te zijn.

Bij het voorjaarsschoonmaken van je tuin is het belangrijk om dode bladeren en stengels op te ruimen die op de grond zijn gevallen. Deze kunnen ziekten bevatten en bacteriën laten groeien die je planten infecteren.

Vergeet ook niet om je harde bestrating schoon te maken, zoals een terras of een tuinpad. Een grondige
veegbeurt en het gebruik van water (onder hoge druk) zijn vaak voldoende. Als je schoonmaakmiddelen gebruikt, zorg er dan voor dat je de juiste producten kiest en je planten beschermt.

Zorg voor je gazon

Het voorjaar is het perfecte moment om je gazon eens flink onder handen te nemen. Door te voeden, te harken en de grond te verticuteren, geef je het gras de boost die het nodig heeft. Hierdoor wordt alle rommel en dood gras verwijderd, waardoor je gazon weer kan ademen en niet verzadigd raakt. En vergeet niet om wat nieuw graszaad toe te voegen voor een frisse look! Bekijk onze gazon kalender voor meer inzichten over gazon onderhoud, het hele jaar door.

Tip: ben je op zoek naar graszaad, of wil je meststoffen kopen? Neem dan vooral even een kijkje bij MOOWY voor hun uitgebreide assortiment. Streef je naar een prachtig groen gazon zonder zorgen? Ontdek dan MOOWY’s Groen Gazon Service, hét gazon abonnement dat zorgt voor een moeiteloos en groen resultaat!

Bereid de moestuin voor

Als je zelf groenten kweekt, is dit hét moment om je zaden te bestellen. En sommige groenten kunnen nu onder bescherming worden gezaaid.

Als je een kas of voldoende vensterbank hebt, begin je met het voorbereiden van je containers voor het zaaien. Maak alle oude potten grondig schoon – of ga helemaal DIY en maak je eigen containers, bijvoorbeeld van kranten of oude eierdozen.

Snoei planten en struiken

Veel planten kunnen wel wat zorg gebruiken om zich klaar te maken voor de lente. Door ze te verpotten, te verplaatsen naar een meer beschermde omgeving in de tuin of hun stengels te snoeien geef je ze een nieuw leven.

Als je bijvoorbeeld een vlinderstruik of rozen hebt, moeten deze in het voorjaar worden gesnoeid, nadat de vorst voorbij is. Om hierop voor te bereiden, kan je nu de tijd nemen om de planten te identificeren die rond deze tijd moeten worden gesnoeid.

Onkruid verwijderen

Gedurende de winter had onkruid vrij spel. Als onderdeel van je grondvoorbereiding in de lente, moet je zoveel mogelijk onkruid verwijderen. Soms lukt dit handmatig. Voor grotere oppervlaktes is een onkruidverdelger waarschijnlijk een betere optie.

Tuinmeubilair opfrissen

Of het nu van plastic, hout of riet is gemaakt, je tuinmeubilair kan ongetwijfeld een opfrisbeurt gebruiken.

Plastic is vrij eenvoudig nieuw leven in te blazen met wat warm zeepsop en een spons. Alles wat van hout is gemaakt, heeft mogelijk wat meer hulp nodig. Begin met een eenvoudige reiniging en gebruik vervolgens de juiste houtolie om het te sealen en te beschermen tegen de elementen.

Lees hier hoe je je terras klaar maakt voor de zomer!

Tuingereedschap

Net als met de potten en containers voor je nieuwe planten, is het belangrijk om je tuingereedschap schoon en vrij van bacteriën te houden. Alle snoeimessen en scharen moeten worden geslepen en geolied om ervoor te zorgen dat je een goede schone snede krijgt wanneer je planten snoeit.

Bescherm je fruit

Vogels en andere dieren worden aangetrokken door fruitbomen en -struiken terwijl ze op zoek zijn naar voedsel. Bedek ze waar mogelijk met een beschermend net. Geef vogels een alternatieve voedselbron, zoals noten in een vogelvoeder.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.