Het gras gaat in het voorjaar weer bloeien. Dit betekent dat het weer tijd is om je gazon te bemesten. Waarom is het bemesten eigenlijk nodig? Wanneer kan je dit best doen? En zijn er specifieke aandachtspunten waar je op moet letten tijdens het bemesten? In deze blog lees je alle antwoorden.
Wat zijn de voordelen van gazonmest?
Bemesten heeft vele voordelen waaronder:
- De mest houdt je gras gezond
- Het gaat verkleuring tegen bij droog weer
- Het gras herstelt sneller na de koude wintermaanden
- Dankzij de dichtheid van jouw gazon heb je minder kans op mosvorming
Dankzij de voedingsstoffen in de mest blijft jouw gazon mooi groen en gezond. Bemesting gaat ook uitputting van de bodem tegen. Hierdoor worden alle grassprietjes sterker en heb je langer geniet van een perfect grastapijt.
Een goed begin, begint met goede mest!
Wanneer je in een tuinwinkel staat of door een webshop bladert, zal je merken dat er verschillende soorten gazonmest verkrijgbaar zijn. Maar welke is nu eigenlijk het beste voor jouw gazon?
Een goede bemesting bestaat uit drie meststoffen.
- stikstof
- fosfor
- kalium
De verhouding van deze drie meststoffen is erg belangrijk. Wil je een topkwaliteit mest, dan is het aangeraden om voor deze verdeling te gaan: stikstof 12, fosfor 10 en kalium 18. Deze verdeling staat meestal op de achterkant van de verpakking.
Elke meststof heeft een andere functie. Stikstof is belangrijk om jouw gazon gezond te houden. Het verbetert ook de ontwikkeling van het gras. Fosfor zorgt voor sterke graswortels. Het stimuleert de groei. Tenslotte is er nog kalium, dat je gazon beter bestand maakt tegen kou en droogte.
Wanneer is het tijd om gazon te bemesten?
Om jouw gazon in topconditie te houden, moet je drie keer per jaar bemesten. Dit doe je het beste één keer in maart of april, één keer in de zomermaanden, en één keer in het najaar.
Het is aangeraden om in de zomer bij droog weer te bemesten. Gebruik hiervoor een organische meststof. Door de natuurlijke voedingsstoffen in deze organische mest wordt jouw gazon gestimuleerd om te groeien.
Voor in het najaar bestaat er ook een speciale meststof. Deze samenstelling zorgt ervoor dat jouw gazon ‘harder’ wordt en hierdoor beter tegen de kou kan.
Wat zijn de aandachtspunten bij het bemesten van jouw gazon?
Zijn er dingen waarop je moet letten wanneer je jouw gazon bemest? Jazeker! Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met de verdeling van de meststoffen. Want wanneer je te veel meststoffen gebruikt, kan je jouw gazon verbranden. Gebruik een strooiwagen om de mest te verdelen over jouw gazon.
Na het bemesten heeft jouw gazon water nodig. Gebruik hiervoor een tuinslang en spuit het water de lucht in. Dit doe je om te voorkomen dat de mestkorrels worden weggeduwd. Het is aangeraden om dit ’s avonds te doen. Dit bevochtigen moet twee keer gebeuren. Besproei je gazon na een half uurtje nogmaals. Na het bemesten mag je voor vierentwintig uur niet over het gras lopen.