Ideeën voor de aanleg van een stadstuin

Wie in de stad woont heeft waarschijnlijk een weinig ruimte voor de aanleg van een tuin. Toch hoeft de beperkte oppervlakte geen spelbreker te zijn. Er zijn namelijk een heleboel leuke ideeën voor de inrichting van een stadstuin. Lees snel verder en laat je inspireren.

Laat je stadstuin groter lijken met deze optische trucjes

Gebruik deze tips om je tuin visueel te vergroten:

  • Plaats een blikvanger op het diepste punt van de tuin, zoals een opvallende meerstammige boom of een kunstwerk. Zo wordt je zicht naar achteren getrokken, waardoor de tuin groter lijkt.
  • Spiegels worden vaak binnen gebruikt om kleine kamer optisch te vergroten. Maar je kan ook een tuinspiegel ophangen.
  • Kies voor rustige, natuurlijke kleuren. Koop dus geen felle verfkleur voor je tuinhuis.
  • Zet hoge planten niet vooraan je tuin, want daar blokkeren ze het zich.
  • Leg een kronkelend tuinpad aan dat achteraan iets smaller is. Dat creëert een illusie van perspectief.

Overweeg kunstgras

Stadstuintjes worden vaak omringd door hoge gebouwen, waardoor ze weinig direct zonlicht krijgen. Dat is nadelig voor de groei van het gras. Gelukkig is er een oplossing: kunstgras. Bij kunstgras maakt de bodemsamenstelling of de hoeveelheid zonlicht helemaal niets uit. Het blijft het hele jaar mooi groen. Bovendien heb je ook geen grasmachine nodig, waardoor je weer plaats uitspaart in je tuinhuisje of berging. Dat is mooi meegenomen, toch?

onderhoudsarme tuin

Plant kleine plantjes

De meeste planten zijn ook verkrijgbaar in een kleiner formaat, zoals een dwerghortensia of een minihosta. Die zijn perfect geschikt voor kleine tuinen in het midden van de stad. Op deze manier kan je toch heel wat variatie in de aanplanting aanbrengen zonder dat alles overvol staat.

Zorg voor privacy

In een stadstuintje heb je weinig privacy. Gelukkig zijn er verschillende manieren om jezelf wat af te zonderen van buren. Leibomen zijn bijvoorbeeld erg handig om nieuwsgierige blikken te weren. Op andere plaatsen kan een hoge tuinafsluiting een oplossing zijn.

Maak een verticale tuin

Ruimte is schaars in een stad. Wil je toch veel groen? Maak dan een verticale tuin. Een verticale tuin is een frame dat aan een muur of tuinschutting wordt bevestigd met daarin verschillende planten. Een irrigatiesysteem zorgt ervoor dat de planten automatisch water krijgen. Groot of klein, je bepaalt zelf de afmetingen van zo’n muurtuin. Ja, je kan zelfs een complete gevel met planten bedekken!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.