Stappenplan om je tuin winterklaar te maken

tuin winterklaar maken
tuin winterklaar maken
Inhoud van dit artikel

Een tuin is volop genieten tijdens de zomermaanden. Maar in de herfst en winter kan je er veel minder gebruik van maken. Dan moet je voornamelijk terugvallen op onderhoudstaken.

Om alles in topconditie te houden tegen de volgende lente en zomer, zijn er verschillende werkzaamheden om je tuin winterklaar te maken. Een overzicht:

Bladeren harken

De eerste stap voor het winterklaar maken van je tuin is het harken van bladeren. Dat is vooral belangrijk voor je gazon. Zo verstikken de grassprieten niet en blijft je gazon mooi luchtig. Verwijder ook de bladeren van wandelpaden en het terras om pijnlijke uitschuivers te voorkomen.

Onder hagen, bomen en andere planten hoef je de bladeren niet te verwijderen. Ze zorgen namelijk voor extra voedingsstoffen. Daarnaast beschermen ze de wortels tegen vriestemperaturen.

Een bladblazer is de meest snelle manier om bladeren te ruimen. Maar wel de minst ecologische. Een beetje handenarbeid met een bladhark is veel groener.

beschermhoes tuinmeubelen winter

Je tuinset beschermen

Een tuinset beschermhoes is een must-have. Deze hoes beschermt je tuinmeubelen tegen neerslag, uitwerpselen van vogels en meer. Op deze manier gaan ze langer mee.

Beschermhoezen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Controleer dus zeker of je de geschikte maat hebt, want een te kleine hoes past niet en een te groot exemplaar is ook niet praktisch.

Tip: er zijn ook andere soorten beschermhoezen, bijvoorbeeld voor parasols en barbecuetoestellen.

Gazon winterklaar maken

Op het einde van het jaar zijn er een paar werkzaamheden om je gazon klaar te maken voor de winter:

  • Je mag het gazon maaien tot midden november (dan is er meestal de eerste nachtvorst). Gebruik voor de laatste maaibeurt een hoogte van 4 cm.
  • Na de laatste maaibeurt kan je nog eens met een verticuteerder over het gras gaan om het mos te verwijderen.
  • Strooi eventueel kalk om de zuurtegraad van de bodem te verhogen en mosvorming tegen te gaan.
  • 6 weken na het kalken mag je het gras een laatste keer bemesten voor de winter.

Planten in potten

Planten in potten zijn veel gevoeliger voor vorst dan planten in de grond. Je doet er dus goed aan om ze te beschermen. Noppenfolie is hiervoor perfect geschikt. Bij vierkante potten kan je ook harde isolatieplaten gebruiken.

Kan je de potten verplaatsen en is er nog ruimte in je garage/tuinhuis/schuur? Zet de planten dan binnen. Dan ben je zeker dat ze geen last hebben van het vriesweer.

planten snoeien tuin winterklaar

Planten snoeien

Sommige planten, zoals esdoorns, berken en beuken, mag je voor de winter snoeien. Andere dan weer niet (bv. fruitbomen of klimplanten). Om zeker te zijn wanneer je een plant mag snoeien, neem je best een kijkje op Google. Daar vind je ongetwijfeld de juiste informatie.

Bloembollen

Het najaar is trouwens het perfecte moment om bloembollen te planten. Denk bijvoorbeeld aan krokussen en tulpen. Die mag je planten tot eind november.

De vijver

Je mag natuurlijk niet vergeten om de vijver winterklaar te maken. Geef de vijver eerst een schoonmaakbeurt door afgestorven plantendelen en ingewaaide bladeren te verwijderen.

De vijver (bijna volledig) leegpompen om de bodem en wanden schoon te maken is geen goed idee. Want zo verstoor je de natuurlijke bacteriën die in de winter erg belangrijk zijn.

Controleer ook de hardheid van het water (gH-waarde) en het carbonaatgehalte (kH-waarde). Pas aan indien nodig.

Daarnaast is het van essentieel belang om het geheel dichtvriezen van de vijver tegen te gaan. Zorg dat er altijd een gat is. Dat kan eenvoudig met een speciale ijsvrijhouder of beluchtingssteentjes.

Het buitenkraantje

Sluit de watertoevoer naar het buitenkraantje af en laat het overtollige water in de leiding weglopen. Op deze manier voorkom je dat het water bevriest, uitzet en de kraan beschadigt.

mezenbollen vogels winter

Dieren

Ook dieren krijgen het hard te verduren tijdens de wintermaanden. Het is dus een goed idee om ze te helpen, bijvoorbeeld door zaadbollen op te hangen.

Denk ook aan je huisdieren. Zorg dat hun hok waterdicht is, en voorzie eventueel stro of oude dekens voor wat extra warmte.

Haal een sneeuwschep of strooizout in huis

Je doet er goed aan om alvast een sneeuwschep en strooizout in huis te halen. Dan kom je niet voor onaangename verrassingen te staan wanneer en ’s ochtends plots een sneeuwtapijt ligt.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.