Is Je Tuin Winterklaar? Enkele Tips.

Met de winter in zicht is het een goed idee om je tuin even onder handen te nemen. Zo ben je zeker dat deze volgend jaar opnieuw in topconditie is. Hieronder vind je alvast enkele tips om je tuin winterklaar te maken.

Bloembollen planten

Bepaalde bloembollen plant je best in de herfst. Voorjaarsbloeiers zoals krokussen, tulpen, hyacinten en narcissen zijn immers wintervast. Je kan ze dus planten zolang het niet vriest. Voor het planten van zomerbloeiers wacht je best tot in de lente.

Bomen en planten

Om je tuin winterklaar te maken, geef je best je bomen en hagen nog een goeie snoeibeurt. Rozenstruiken, fruitbomen, buxus, klimop … mag je allemaal nog eens snoeien voor de winter.

Planten die niet tegen vrieskoude kunnen, geef je best extra bescherming. Er zijn bijvoorbeeld speciale omhulsels te koop die hen beschermen tegen bevriezing. Planten in potten zet je in  het tuinhuis of de garage.

Bladeren

De kans is groot dat je tuin vol met bladeren ligt. Het is best om enkel het gras en tuinpaden vrij te maken. De bladeren die tussen planten liggen mogen gerust blijven liggen. Ze vormen namelijk een beschermde winterjas voor alle wortels die eronder leven.

De Vijver

Heb je een vijver? Begin dan eerst met het verwijderen van dode takken en bladeren die in het water liggen. Om te vermijden dat de vijver volledig dichtvriest, kan je een bos samengebonden riet in het water zetten. Een zuurstofpompje dat (een deel van) de bovenste waterlaag in beweging houdt kan ook een oplossing zijn.

Vogels

Ook voor vogels is de winter een harde periode. Ze hebben het immers moeilijker om voldoende voedsel te vinden. Je kan hen helpen door bijvoorbeeld mezenbolletjes in je tuin op te hangen.

Kranen

Vergeet tenslotte niet om alle buitenkranen af te sluiten. Ze kunnen ze niet kapotvriezen. Ook de tuinslang hang je best binnen. Indien je een vaste tuinslang hebt, laat je ze volledig leeglopen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.