Inspirerende tuinen met niveauverschillen

Hoewel de grootste delen van Nederland en Vlaanderen vrij plat zijn, zal je toch enkele streken terugvinden met heuvels. Dat kan allerlei uitdagingen met zich meebrengen – niet alleen bij de bouw van de woning, maar ook bij de aanleg van de tuin. Een tuin met niveauverschillen vraagt immers een andere aanpak dan een volledig vlakke tuin.

In sommige gevallen kan je het niveauverschil in een tuin wegwerken door bijvoorbeeld aarde af te graven of extra aarde te storten. Dat kan echter een dure grap worden. De huur van een kraan(tje), het transport, de nieuwe aarde, … kunnen al snel enkele honderden euro’s kosten.

Je hoeft het niveauverschil in je tuin niet weg te werken. Er zijn immers leuke dingen die je kan doen met deze hoogteverschillen. Hieronder vind je enkele voorbeelden.

tuin met niveauverschillen

Tips voor een reliefwijziging in je tuin

Goed begonnen is half gewonnen. Voordat je met een reliefwijziging start, moet je enkele formaliteiten in orde brengen:

Vergunningen

Ben je van plan om je tuin op te hogen of af te graven?

Houd er dan rekening mee dat voor grote reliefwijzigingen een stedenbouwkundige vergunning nodig is. Wat is groot? Dat wordt geval per geval bekeken. Maar een kleine ophoging van de tuin met 10 cm zal sneller goedgekeurd worden dan een ophoging van 50 cm. Informeer in ieder geval bij je stad of gemeente.

Regenwater

Houd bij het wegwerken van niveauverschillen in je tuin rekening met de afvoer van regenwater. Een opgehoogde tuin kan voor extra last zorgen bij buren met een lagergelgen tuin. Dat is ook iets dat men bij de vergunningsaanvraag beoordeeld.

Tuinarchitect

Niveauverschillen in een tuin op een stijlvolle manier gebruiken is geen makkelijke opdracht. Gelukkig kan je steeds bij een tuinarchitect terecht. Deze professional weet exact hoe hij deze hoogteverschillen moet aanpakken.

hoogteverschillen in een tuin

Inspiratie: tuinen met hoogteverschillen

Genoeg gezeverd! Tijd om enkele inspirerende tuinen met niveauverschillen te bekijken. Je zal merken dat er allerlei mogelijkheden zijn.

Een erg leuke manier om niveauverschillen in een tuin aan te pakken is via terassen. De tuin wordt in dit geval opgedeeld in verschillende vlakke zones, die via kleine trappen met elkaar verbonden zijn. Je kan elke ‘zone’ op een andere manier aankleden: een strook met gras, een zone met bodembedekkers, eentje met hogere planten, een terraszone, enz.

naar beneden aflopende tuin

hoogteverschillen in de tuin

stadstuin met verschil in hoogte

Je kan ook voor een meer vloeiende overgang kiezen. In dit geval wordt het hoogteverschil over een grotere oppervlakte opgevangen. Dit zorgt voor een meer natuurlijke uitstraling.

vloeiende overgang van hoog naar laag in het gras

Meestal is het terras het hoogte niveau van een tuin. Daarom kiezen heel wat mensen om hun terras hoger te leggen dan de rest van hun tuin. Het terras wordt dan omgeven met trappen om de lager gelegen zones te bereiken. Natuurlijk is ook een omgekeerde aanpak mogelijk, waarbij het terras lager ligt dan de tuin. In dit geval is een goede afwatering extra belangrijk.

hoger gelegen terras

niveauverschil terras

lager gelegen terras

tuinontwerp met verschil in hoogte

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.