De schoonheid van Scandinavische keukens

De keuken is tegenwoordig het hart van de woning. Het is een plek waar we ‘s ochtends ontbijten, na het werk dineren met familie, in het weekend bakrecepten proberen, enz. Een stijlvolle inrichting is dus belangrijker dan ooit. Qua stijl zijn er enorm veel mogelijkheden. Modern, landelijk, klassiek, … elke stijl heeft fans. Dat geldt ook voor Scandinavische keukens. Scandinavische keukens vallen op door hun luchte maar warme uitstraling.

scandinavische keuken met hanglampen boven de spoelbak

Kenmerken van een Scandinavische keuken

Wil je jouw keuken een Scandinavische toets geven? Deze tips zullen je op weg helpen:

  • Een witte basis: in een Scandinavische keuken heeft wit de bovenhand. Je vindt deze kleur op muren, plafonds en zelfs keukenkastjes. Wit is erg licht en luchtig. Het doet de kamer groter lijken.
  • Houten accenten: net als bij Scandinavische meubelen mogen houtaccenten niet ontbreken. Kies voor lichte houtsoorten. Die passen mooi bij de witte omkadering.
  • Pronken met wandplanken: als je de foto’s van Scandinavische keukens op deze pagina bekijkt, zal je merken dat wandplanken vaak terugkomen. Ze worden volgezet met borden, tassen, schalen en ander servies, waardoor ze een decoratieve functie krijgen.
  • Greeploze kasten en laden: Noord-Europees design draait rond eenvoud. Daarom zien we in deze interieurstijl vaak greeploze keukenkasten en -laden.

keuken in scandinavische stijl

sobere witte keuken

Wit is niet saai

Zoals eerder al gezegd is wit de hoofdkleur in een Scandinavische keuken. Dit schrikt heel wat mensen af. Ze denken dat dit te steriel is en saai oogt.

Niets is minder waar. Er zijn bijvoorbeeld verschillende manieren om met wittineten te spelen. Gebruik bijvoorbeeld een witte visgraat tegel als spatwand. De voegen tussen deze tegels zullen voor contrast zorgen. Daarnaast kan je spelen met texturen – van matte keukenkasten tot glanzende werkbladen.

nordic design keuken

wit keukeneiland met houten werkblad

Barkrukken met een Scandinavische toets

Tegenwoordig zijn keukeneilanden populair. Vaak is hier ook een eetzone voorzien. Het eiland dient dan als hoge bartafel.

Klassieke eetkamerstoelen zijn dan te laag. Je hebt dus barstoelen nodig. In een Scandinavische keuken kies je natuurlijk voor Nordic design. Het meest populaire model is ongetwijfeld de HAY About a Stool. Met houten of metalen poten, met een stoffen bekleding of niet; deze hippe barkrukken kan je helemaal personaliseren. Ze zullen perfect in jouw Scandinavische keuken passen.

scandinavische keuken

witte keuken met hoge plafonds

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.