Ecologisch bouwen doe je zo

Steeds meer mensen willen ecologisch bouwen. Deze woningen bieden allerlei voordelen, niet alleen voor Moeder Natuur maar ook voor jezelf. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw woning een groen karakter krijgt? Met deze tips kan je zelf ecologisch bouwen:

Energiezuinige woning

Ecologisch bouwen staat vaak synoniem met energiezuinige woningen. Dat is geen verrassing, want dit type woningen vraagt minder energie voor de verwarming, elektriciteit en het water. Dat heeft dus een lagere CO2-uitstoot tot gevolg.

Hierbij moet aandacht gespendeerd worden aan de isolatie en de luchtdichtheid. Een goede isolatie houdt de warmte in de woning, waardoor er minder verwarmingskosten zijn. Een goede luchtdichtheid zorgt er tevens voor dat deze warmte niet ontsnapt.

Groene energie

Mensen die ecologisch bouwen kiezen vaak voor groene energie. Ze installeren bijvoorbeeld een zonneboiler, warmtepomp of PV-panelen. Deze technieken zijn allemaal vormen van hernieuwbare energie. Hun impact op het milieu is dus een pak lager dan energie van kerncentrales of steenkoolcentrales. Wanneer je het concept van ecologisch bouwen helemaal doortrekt, krijg je een zelfvoorzienende woning, die geen externe gas of elektriciteit meer nodig heeft. Ook de recuperatie van regenwater voor toiletten, buitenkranen, wasmachines… wordt vaak tot deze groene technieken gerekend.

Duurzame materialen

Wie ecologisch wil bouwen spendeert best aandacht aan de keuze van de materialen.

Ecobouwers kiezen vaak voor houtskeletbouw. Deze bouwtechniek is snel, flexibel en milieuvriendelijk. Vooral wanneer men kiest voor hout met een FSC-label, heeft deze bouwmethode een extra groen kantje. Ook het hernieuwbare karakter van hout is een voordeel. Daarnaast zijn er verschillende ecologische isolatiematerialen, zoals stro of gerecycleerd papier (cellulose).

Groene kantjes

Wil je nog een stapje verder gaan? Kies dan voor extra groene maatregelen. Zo kan je een groendak of geveltuin voorzien. Vervang ook die stenen omheining door een groene haag en zorg voor voldoende plantjes in de tuin. Denk tenslotte ook aan ecologische producten voor de wasmachine en de wekelijkse schoonmaakbeurt.

Ja, ecologisch bouwen is duurder …

… maar deze investering verdien je snel terug. In een energiezuinige woning liggen de kosten voor verwarming, elektriciteit en water een pak lager. Je kan dus heel wat besparen op je energiefactuur, wat ook een positief effect heeft op je CO2-voetafdruk.

Daarnaast verhoogt ecologisch bouwen de verkoopwaarde van de woning. Dat is misschien iets waar je vandaag de dag nog niet aan denkt, maar het kan in de toekomst wel mooi meegenomen zijn.

Tip: kijk ook eens op de website van VIBE, het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen.

One reply on “Ecologisch bouwen doe je zo

  • AxK

    Wij horen in onze omgeving ook alleen maar positieve geluiden over op het eerste zicht verregaande investeringen om een huis energiezuinig te maken. Uiteindelijk zijn we overstag gegaan en gaan we trachten onze woning BEN te maken. Hebben jullie daar ook ervaring mee of weten jullie hoe waar wij terecht kunnen voor diepgaande en verregaande begeleiding? Wij hebben onze laten inspireren door dit artikel: https://blog.eneco.be/besparen/ben-woning/ maar weten natuurlijk nog niet hoe wij te werk zullen moeten gaan.

    Groeten,

    Axel

    Beantwoorden

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.