Steeds meer mensen kiezen voor een warmtepomp. Want dat is milieuvriendelijk en goed voor je portemonnee.
Naast de traditionele warmtepompen die energie uit de buitenlucht halen, is er ook nog geothermie. Geothermische warmtepompen zijn zeker het overwegen waard omdat ze enkele unieke voordelen bieden. Hier is alles wat je moet weten over deze toestellen.
Wat is een geothermische warmtepomp?
Een geothermische warmtepomp maakt gebruik van aardwarmte (ook wel geothermie genoemd) om je woning te verwarmen en sanitair warm water te produceren.
De bodem bevat namelijk veel thermische energie. Via aardwarmtesondes (verticale boringen of horizontaal captatienetten) wordt deze energie naar de oppervlakte gehaald. Een warmtepomp zet die om in hitte.
Hoe werkt geothermie?
De werking van een warmtepomp is vergelijkbaar met een diepvriezer.
Een diepvriezer onttrekt warmte uit de binnenkant om vlees, vis, groenten en andere producten te bewaren en geeft die af via het rooster aan de achterkant. Bij een geothermische warmtepomp gebeurt hetzelfde. Warmte wordt onttrokken uit de bodem en afgegeven aan de leidingen van de centrale verwarming.
Welke soorten geothermische warmtepompen bestaan er?
We onderscheiden twee soorten geothermische warmtepompen:

1) Grond-water warmtepomp
Bij deze oplossing gebeurt de energie-extractie via een horizontaal captatienet. In de tuin worden leidingen ingegraven (ongeveer 1 à 1,5m diep) die gevuld zijn met een koelvloeistof. Voor een doorsnee woning is ongeveer 250 m² tuin nodig. Een warmtepomp met captatienetten heeft de beste prijs-rendementsverhouding van alle geothermische systemen.

2) Water-water warmtepomp
Dit type heeft een verticale captatie. Via grondboringen worden leidingputten gemaakt – vaak tientallen meters diep. De diepte is afhankelijk van de bodemsamenstelling. Een warmtepomp met diepteboringen heeft een hoger rendement dan captatienetten maar is wel iets duurder in aankoop.
Inclusief passieve koeling
Met een geothermische warmtepomp sla je twee vliegen in één klap. Want dit toestel kan ook koelen. In de zomer pompt de warmtepomp koel water door de leidingen om de temperatuur binnenshuis te laten zakken. Dat komt zeker van pas op snikhete zomerdagen.
Wat zijn de voordelen?
- Een heel milieuvriendelijke manier om je woning te verwarmen omdat je geen fossiele brandstoffen zoals gas of stookolie verbruikt.
- Een zeer laag verbruik, wat een mooie besparing op je energiefactuur oplevert.
- Ideaal in combinatie met zelfgeproduceerde stroom van je zonnepanelen.
- Een warmtepomp is zo goed als onderhoudsvrij, terwijl een cv-ketel (twee)jaarlijks een onderhoud nodig heeft.
- Zoals eerder al gezegd kan een warmtepomp ook koelen.
Hoeveel kost een geothermische warmtepomp?
De kostprijs hangt af van diverse factoren, zoals het vermogen, de boordiepte, de inbegrepen werken… Houd rekening met een gemiddelde prijs van €16.000 voor een horizontaal systeem en €20.000 voor een verticaal systeem.

Is een geothermische warmtepomp rendabel?
Een geothermische warmtepomp is misschien wel duurder in aankoop dan een condensatieketel op gas, maar je geniet wel van allerlei voordelen. Deze investering is zeker de moeite waard wanneer 1) de woning goed geïsoleerd is, en 2) je zonnepanelen hebt om het verbruik van de warmtepomp op te vangen.
De terugverdientijd ligt tussen de 15 en 20 jaar.
In renovatieprojecten is de installatie van een geothermische warmtepomp meestal niet de moeite waard. Tenzij je grote energetische aanpassingen doet (bouwschil isoleren, driedubbele beglazing plaatsen, luchtdichtheid verbeteren…).
Tip: laat je EPB-verslaggever een vergelijking maken tussen een geothermische warmtepomp en een condensatie op gas. Hij zal rekening houden met alle factoren om de juiste keuze te maken.
Premies
De keuze voor geothermie wordt nog interessanter door premies van de overheid of de netbeheerder. Neem een kijkje op vlaanderen.be voor meer informatie.