Koffietoestellen in je keuken; van filterkoffie tot inbouw espressomachines

Ben jij een echte koffieliefhebber? Dan kan je niet zonder koffietoestel in je keuken. Waar onze voorouders het met een eenvoudige filter moesten stellen, zijn er vandaag de dag veel meer mogelijkheden, waaronder volautomaten en pistonmachines. Daarnaast zijn er zelfs inbouwtoestellen verkrijgbaar.

Vrijstaande koffiemachines

De meeste mensen hebben een vrijstaande koffiemachine in huis. Die zijn makkelijk verplaatsbaar en budgetvriendelijk. Binnen deze toestellen onderscheiden we verschillende types:

Filterapparaten

Een filterapparaat is het meest eenvoudige type. Om koffie te zetten heb je gemalen koffie nodig, een filter en water. Sommige toestellen hebben een ingebouwde maler, zodat je ook koffiebonen kan gebruiken.

Filterapparaten zijn handig om grote hoeveelheden klaar te maken – tot wel 15 kopjes in één keer. Maar ze bieden minder flexibiliteit op het vlak van smaken.

  • Voordelen: goedkoop, weinig onderhoud, grote hoeveelheid in één keer
  • Nadelen: weinig mogelijkheden qua smaak

Volautomaten

Deze koffiemachines werken volledig automatisch. Je moet simpelweg een bereiding selecteren en op een knopje drukken. De meeste volautomaten hebben ook een melkreservoir om bijvoorbeeld cappuccino’s te bereiden.

Het grote voordeel van volautomatische koffiemachines zoals die van het Zwitserse merk Jura is dat ze heel gebruiksvriendelijk zijn en meerdere smaken aanbieden. Ze vragen wel meer onderhoud. En het prijskaartje kan oplopen tot meer dan 1.000 euro.

  • Voordelen: werkt met één druk op de knop, instelbare smaken, meerdere koffietypes mogelijk (latte, cappucino…), maakt gebruik van verse bonen
  • Nadelen: prijs

Capsulemachines

Capsulemachines, zoals een Nespresso, Senseo of Dolce Gusto-apparaat, zijn eigenlijk een vereenvoudigde volautomaat. Ze laten je toe om heel snel een espresso te maken, maar missen de instelbaarheid van hun grote broertjes. Bovendien heb je koffiecups nodig. Die zijn vrij prijzig. Reken op ongeveer €0,40 per kopje in vergelijking met €0,10 bij een volautomaat.

  • Voordelen: snel en gemakkelijk, weinig onderhoud
  • Nadelen: smaak niet instelbaar, prijzige capsules, veel afval

Halfautomaten

Bij een halfautomatische koffiemachine moet je nog verschillende handelingen zelf uitvoeren, zoals de gemalen koffie tampen of melk opstomen.

Dit soort pistonmachines biedt meer controle over de uiteindelijke koffiesmaak. Want afhankelijk van de ingestelde temperatuur, maalgraad, aandrukkracht… zal de smaak variëren. Het vraagt wel wat ervaring om een perfect kopje koffie te zetten.

  • Voordelen: perfecte controle over de smaak
  • Nadelen: vraagt geduld, veel schoonmaakwerk

Inbouw koffiemachines

Naaste de losse koffieapparaten zijn er nog een heleboel inbouwmodellen. Die worden net als een microgolfoven of heteluchtoven in een kastenwand ingebouwd. Ze hebben een vaste elektriciteits- en wateraansluiting.

Waarom zou je een inbouw volautomaat kopen? Simpel; het geeft je keuken een luxueuze uitstraling. Bovendien verlies je geen ruimte op het aanrecht.

  • Voordelen: geen plaatsverlies op het aanrecht, luxueuze uitstraling
  • Nadelen: prijs, vaste watertoevoer nodig

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.