Thuisbatterijen – alle info samengevat

Steeds meer mensen overwegen om een thuisbatterij te installeren. Dat is geen verrassing, want te introductie van de nieuwe nettarieven en digitale meter zorgen voor onzekerheid. Een thuisbatterij is dan de ideale oplossing om minder afhankelijk te zijn van de energiereuzen en te besparen op je elektriciteitsfactuur.

Overweeg je zelf om te investeren in een systeem van energieopslag? Lees dan zeker dit artikel, want hier vind je alle belangrijke vragen en antwoorden.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een vorm van energieopslag voor woningen. Je hebt als het ware een voorraad stroom, waardoor je minder (of helemaal niet) afhankelijk bent van het elektriciteitsnet.

Hoe werkt het?

Een thuisbatterij laten plaatsen is vooral nuttig wanneer je zonnepanelen hebt. In dat geval wordt de overproductie in accu’s opgeslagen, waarna je die later kan hergebruiken.

Er is namelijk een verschil tussen het piekverbruik van een woning en de productie van de zonnepanelen. Een PV-installatie behaalt het hoogste rendement rond de middag, wanneer de zon op haar hoogst staat en het meeste energie levert. Maar het elektriciteitsverbruik ligt vooral ’s ochtends en ’s avonds heel hoog. Want overdag gaan we werken, winkelen of maken we een uitstap.

Dankzij een thuisbatterij wordt deze overproductie niet langer aan het net afgegeven, maar opgeslagen voor later.

Een lithium-ion thuisbatterij in de garage
Een lithium-ion batterij aan de muur van een garage.

Wat zijn de voordelen van een thuisbatterij?

Een thuisbatterij heeft verschillende voordelen:

  1. Besparing op je energiefactuur. Door de afschaffing van de terugdraaiende meter en de nieuwe nettarieven kan je met een batterijsysteem flink besparen op je energiekosten.
  2. Minder afhankelijk van de energieprijzen. De energieprijzen staan niet vast, en kunnen in de toekomst flink stijgen. Met een thuisbatterij weegt dit minder zwaar door.
  3. Backup stroom in geval van nood. Stroomuitval in je straat? Dankzij de opgeslagen elektriciteit heb je hier geen last van.

Hoeveel capaciteit heb ik nodig?

Thuisbatterijen zijn verkrijgbaar in diverse capaciteiten, meestal tussen de 5 kWh en 15 kWh.

Een gemiddeld gezin verbruikt ongeveer 9,6 kWh per dag. Met een batterij van 10 kWh kan je dus in principe een hele dag op zelfgeproduceerde stroom leveren, zonder elektriciteit van het net te halen.

Welke soorten accu’s bestaan er?

Er bestaan heel wat technologieën om elektriciteit op te slaan. Voor thuisbatterijen zijn dit de meest populaire:

  • Loodzuur: goedkoop, maar ze hebben een lage energie-inhoud per kilogram en mogen niet diep ontladen worden.
  • Lithium-ion: hoge energiedichtheid en licht in gewicht. Nadeel is de kostprijs.
  • Zoutwater: veilig, onderhoudsarm en milieuvriendelijk, maar neemt veel ruimte in beslag.

Welke accutype voor jou de beste keuze is, hangt af van diverse factoren, zoals de beschikbare ruimte, het gewenste vermogen en je budget. De installateur kan je hierin adviseren.

Foto van een zoutwaterbatterij. Zoals je ziet neemt die meer plaats in beslag dan een lithium-ion model.

Hoeveel kost een thuisbatterij?

De thuisbatterij voor een doorsnee woning kost tussen de €6.000 en €10.000, inclusief installatie. Natuurlijk wordt de uiteindelijke kostprijs bepaalt door het type batterij en de capaciteit. Sommige installateurs kunnen ook een energiemanagement systeem voorzien, wat de prijs verder opdrijft.

Zijn er premies?

Ja, nog tot eind 2021 is er een premie voor de installatie van een thuisbatterij. Die bedraagt 250 euro per kilowattuur werkelijke capaciteit, met een maximum van €3.200.

Aan deze premie zijn wel enkele voorwaarden verbonden:

  • Je moet een digitale meter hebben
  • Je moet zonnepanelen hebben met een maximaal vermogen van 10 kW
  • De batterij moet geplaatst worden door een erkende installateur
  • De batterij moet minstens 10 jaar aangesloten blijven

Is een thuisbatterij interessant in 2021?

Wel, het antwoord op die vraag kan alleen jij bepalen. Want elke situatie is anders.

Maak op voorhand een berekening van de kostprijs en het rendement dat je eruit haalt. Dan weet je meteen of een thuisbatterij voordelig is of niet.

Houd rekening met een levensduur van ongeveer 20 jaar. Ligt de terugverdientijd van jouw installatie op 15 jaar, dan doe je minstens 5 jaar winst.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.