5 loodgieter tips om een verstopping te voorkomen

Een verstopping in huis is nooit prettig. Het betekent namelijk dat afvalwater niet meer wegvloeit zoals het moet, waardoor het toilet, de gootsteen of de douche onbruikbaar worden. Bovendien kan de verstopping een overstroming of lekkage veroorzaken. Met alle gevolgen van dien. Met de hulp van een erkende loodgieter delen we daarom 5 loodgieter tips om een verstopping te voorkomen.

Geen afval doorspoelen

Vaak wordt een verstopping veroorzaakt door dingen die niet in een afvoer thuishoren. Denk bijvoorbeeld aan tampons, maandverband of condooms. Deze dingen gooi je in de vuilnisbak en spoel je niet door het toilet. Maar ook het doorspoelen van etensresten kan voor een verstopping zorgen zegt de loodgieter.

Wees voorzichtig met vet

Vet is een materie die supersnel verstoppingen kan veroorzaken. Warm is het namelijk vloeibaar, maar wanneer het afkoelt dan stolt het. Zo verstopt de afvoerpijp. Het slechtste dat je kan doen is frituurvet door een afvoer spoelen. Wees echter ook voorzichtig met het wassen van pannen.

Afvoerputje schoonmaken

Een verstopping van de afvoer van een douche is meestal het gevolg van haren die in de afvoerpijp zijn opgehoopt. Normaal gesproken wordt het grootste gedeelte van de haren opgevangen door het afvoerputje in de douche. Deze moet je echter wel regelmatig schoonmaken om goed te blijven functioneren.

Gedeeltelijke verstopping

In de meeste gevallen begint een verstopping eerst met een gedeeltelijke verstopping van de afvoer. Je zal dan merken dat het water in de gootsteen een stuk minder snel wegspoelt dan voorheen het geval was. Op dit moment moet je meteen in actie komen om de afvoer te ontstoppen. Het inschakelen van een loodgieter is hierbij niet overbodig.

Preventief onderhouden

Oude huizen met een riolering en afvoerpijpen die al vele tientallen jaren oud zijn hebben regelmatig verstoppingen. Door preventief onderhoud uit te voeren en deze te vervangen voor moderne rioleringsbuizen en afvoerpijpen kan je verstoppingen voorkomen. Voor preventief onderhoud is het verstandig om een loodgieter in te schakelen.w

One reply on “5 loodgieter tips om een verstopping te voorkomen

  • Maria ten Hoeve

    Goede tips inderdaad, vooral tip 5 voor als je een oud huis hebt. Preventief onderhoud en af en toe de loodgieter in schakelen voor een check is een goed idee. Zo voorkom je plotselinge problemen in de leidingen.

    Beantwoorden

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.