5 voordelen van een draadloos alarmsysteem

Wist je al dat er in België vorig jaar meer dan 48.000 woninginbraken waren? Dat wil zeggen dat elke dag zo’n 76 gezinnen het slachtoffer waren van een inbraak.

Met deze onthutsende cijfers is het geen verrassing er zoveel mensen een alarmsysteem installeren. Een alarm schrikt dieven af en zorgt voor een veiliger gevoel.

Bekabeld of draadloos alarm?

Wie op zoek gaat naar een alarmsysteem, merkt al snel dat er verschillende oplossingen zijn. We onderscheiden twee hoofdcategorieën:

  • Bedrade alarmsystemen
  • Draadloze alarmsystemen

Elk systeem heeft haar voor- en nadelen. Volgens ons is de draadloze versie de beste optie, en wel omwille van deze vijf redenen:

draadloos alarmsysteem van somfy

Waarom een draadloos alarmsysteem kopen?

1. Het is goedkoper

Bij de installatie van een alarmsysteem heeft de betrouwbaarheid prioriteit. Toch heeft het weinig zin om enorm veel geld te investeren in een luxe alarmsysteem en vervolgens geen geld over te houden voor andere zaken zoals veiligheidsbeslag.

Traditionele systemen met draad zijn over het algemeen duurder in aanschaf. Dat komt voor een deel omdat ze voornamelijk gericht zijn op zakelijke gebruikers. Winkels, kantoren, restaurants… stellen hogere eisen, wat zich vertaalt in de kostprijs. Daarnaast is de zakelijke afzetmarkt wat kleiner, wat de prijs per eenheid hoger maakt. Tenslotte is voor de plaatsing een installatiebedrijf nodig. Deze vakmannen werken ook niet gratis.

Een draadloos alarmsysteem is goedkoper omdat je het zelf kan installeren. Bestel een pakket online, laat alles aan huis leveren en je kan aan de slag. Een dure vakman inhuren hoeft niet. Verder moeten draadloze alarmsystemen voor particulieren aan minder strenge eisen voldoen, waardoor ze goedkoper uitvallen.

2. Eenvoudiger in gebruik

Van oudsher werden alarmsystemen ontwikkeld voor gebouwen als winkels, kantoren en musea. Voor ieder onderdeel was een specialist die verstand van zaken had. Het systeem hoefde niet gebruiksvriendelijk te zijn, het moest gewoon werken. Een bewaker achter een rij monitoren is nu eenmaal goedkoper dan een gestolen kunstwerk.

Bij alarmsystemen voor woningen is gebruiksvriendelijkheid wel van groot belang. Er komt geen team aan specialisten over de vloer om alles te installeren en te beheren. Nee, je bent op jezelf aangewezen. Consumenten verwachten van een draadloos alarmsysteem dat ze het zelf kunnen installeren, configureren en onderhouden.

Daarom werd er bij het ontwerp van deze systemen veel aandacht gespendeerd aan de interface. Jong en oud kan ermee overweg. Je koppelt een draadloos alarmsysteem van Somfy net zo gemakkelijk aan je Apple HomeKit als aan je Google Home app.

draadloos alarm installeren

3. Geen boor- en breekwerk

Dit is misschien wel het belangrijkste pluspunt van een draadloos alarmsysteem. In plaats van kabels naar iedere ruimte te trekken, worden signalen draadloos uitgewisseld. Je hoeft dus geen kap- en breekwerken uit te voeren.

Dat maakt de installatie een pak eenvoudiger. Daarnaast is dit goed nieuws voor huurwoningen. Want daar mag je meestal geen gaten boren in muren en plafonds.

Een draadloos alarmsysteem biedt trouwens een heleboel bijkomende mogelijkheden. Je kan het alarm bijvoorbeeld combineren met lichtimpulsen. Koppel het Somfy alarmsysteem via wifi aan een TaHoma bridge die weer in verbinding staat met je Hue-verlichting.

PS: houd er wel rekening mee dat je stroomkabels nodig hebt voor een aantal ‘draadloze’ apparaten. Denk bijvoorbeeld aan een IP-camera buiten die 24 uur per dag, 7 dagen per week moet blijven werken. Die sluit je beter aan op het stroomnet.

4. Opslag in de cloud

Bij een traditioneel systeem worden de bewakingsbeelden lokaal opgeslagen. Vroeger gebeurde dit op videobanden, tegenwoordig gaat dit met harddiskrecorders. Maar het komt voor dat slimme dieven deze recorders gewoon meenemen omdat winkeliers deze apparaten niet altijd op een veilige locatie verbergen.

Bij een draadloos alarmsysteem met een internetverbinding worden alle beelden opgeslagen in de cloud. De harde schijf bevindt zich dus op een andere locatie. Denk aan Dropbox, Google Drive of een systeem van het merk waar je de alarminstallatie kocht.

Let op; hoewel Nest van Google is moet je verplicht een betaald abonnement afsluiten voor online opslag. Er zijn ook merken zoals Somfy die naast een betaalde opslag de mogelijkheid bieden om een bestaande (gratis) online opslag te koppelen.

indoor camera voor alarmsysteem

5. Altijd uitbreidbaar

Het laatste voordeel van een draadloos alarmsysteem is de uitbreidbaarheid. Extra beveiligingstoestellen toevoegen is een fluitje van een cent.

Bovendien kan een draadloos alarm communiceren met andere componenten in het gebouw, zoals de verlichting, elektrische zonwering, rookmelders, enz. Dit laat enkele interessante functies toe. Laat bij een inbraak bijvoorbeeld de verlichting knipperen om dieven weg te jagen, of haal de zonwering op om de woning ’transparant’ te maken voor buren en hulpdiensten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.