Zelf je technieken plaatsen, wat zijn de voordelen?

Steeds meer nieuwbouwers plaatsen zelf de technieken in hun woning. Dat is vaak makkelijker dan je denkt. En het levert heel wat voordelen op. Wij maakten een overzicht.

Tip: kies voor zelfbouw met begeleiding

Eerst en vooral een handige tip: kies voor een zelfbouwpakket met begeleiding. Met deze formule voer je zelf een groot deel van de werken uit, maar kan je steeds beroep doen op een specialist indien je vragen hebt. Deze vakman zal ook het legplan ontwerpen, materialen leveren en moeilijke/gevaarlijke taken op zich nemen, zoals de aansluiting van gasleidingen.

Soorten pakketten

Tegenwoordig kan je zelf alle technieken plaatsen in een nieuwbouw of renovatie. Want er zijn verschillende oplossingen, zoals een zelfbouw elektriciteit/domotica, verwarming, sanitair, ventilatie, zonnepanelen…

Voordelen zelfbouw

Twijfel je tussen zelfbouw en een uitbesteding van alle werken? Misschien kunnen onderstaande voordelen jou overtuigen:

Geld besparen

Het grootste voordeel van zelfbouw is de kostprijs. Door zelf je technieken te installeren bespaar je een flinke hoop geld. Dat kan al gauw oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Stel dat je voor een zelfbouwpakket elektriciteit kiest, waarbij je alle slijpwerken uitvoert, inbouwdozen plaatst en kabels legt en hiermee 16 werkuren uitspaart. Tegen een gemiddeld uurtarief van €40 is dat een besparing van €640. Dat geld kan je in andere dingen investeren.

Kennis opdoen

Tijdens het plaatsen van technieken leer je heel wat bij. Dat komt later gegarandeerd van pas, bijvoorbeeld om kleine herstellingen uit te voeren of je installatie uit te breiden. Daarnaast weet je ook perfect waar alle leidingen lopen, zodat je niet per ongeluk op de verkeerde plaats een gat boort om een wandkast op te hangen.

Ondersteuning

Zowat alle zelfbouwpakketten bieden ondersteuning aan. De projectleider maakt bijvoorbeeld alle plannen. Hij bestelt ook het nodige materiaal en geeft tijdens de levering uitleg over de volgende stappen. En dankzij enkele werfbezoeken maak je zeker geen fouten.

Sommige zelfbouwfirma’s gaan nog een stapje verder en geven ook instructieboekjes en instructiefilmpjes om jezelf voor te bereiden.

De juiste producten

Als leek is het moeilijk om de juiste producten te selecteren. Bij een zelfbouwpakket maakt de projectleider een materiaallijst. Heb je toch nog extra stukken nodig? Dan worden die bijbesteld. Ongebruikte materialen kan je bij veel leveranciers retourneren om wat geld te recupereren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.