Trend: zwart houten gevelbekleding

Enkele maanden geleden hebben we jou al geïnspireerd met zwarte bakstenen. Maar voor liefhebbers van zwarte gevels zijn er nog andere mogelijkheden, zoals hout. Dit materiaal oogt strak, maar geeft je woning toch een heel warme uitstraling.

Gebrand hout

Voor een tuinhuis kan je perfect standaard houten planken nemen en die met een zwarte beits behandelen. Voor gevels gebruikt men echter gebrand hout. Dat is veel duurzamer.

De planken worden behandeld volgens de Shou Sugi Ban brandtechniek (ook wel Yakisugi genoemd). Die komt uit het oude Japan. Tijdens de bouw van houten huizen werden de naaldhout planken aan één zijde gebrand, waardoor er een brandvertragende koolstoflaag ontstond – inclusief de typische zwarte kleur.

zwart gebrand hout gevel
shou sigu ban planken huis

Zwarthout in diverse soorten

Het leuke aan dit proces is dat elke houtsoort een ander resultaat oplevert. Gebrande accoya ziet er anders uit dan pakweg douglas of montereyden hout. De materiaalselectie speelt dus een belangrijke rol.

Tenslotte is er nog de eindafwerking. Men kan de planken borstelen of de koollaag fixeren met een aangepast product.

woning gebrand hout
verkoold hout gevel detail

Waarom zwarte houten gevelbekleding?

Ondanks dat zwart een heel onopvallende kleur is, trekken deze gebrande houten planken direct de aandacht. Ze maken van het gebouw een echte blikvanger. Bovendien kan je ze makkelijk combineren met bakstenen.

Een zwarte houten gevel ziet er heel uniform uit vanop afstand. Maar als je dichterbij komt zie je pas alle details. De planken geven extra diepgang aan de architectuur.

Nog een voordeel van Shou Sugi Ban zwarthout is dat het onderhoudsvriendelijk is. Er is namelijk geen nabehandeling nodig. De planken blijven hun schoonheid behouden, zelfs onder zware weersomstandigheden. Na verloop van tijd verweert de zwarte koollaag en krijgt het hout een prachtig patina.

shou sigu ban planken huis

Andere toepassingen

Gebrand hout is perfect geschikt als gevelbekleding voor je woning. Daarnaast wordt dit materiaal op allerlei andere plekken gebruikt:

  • Op poolhouses
  • Als omheining
  • Als accentmuur binnenshuis
  • Voor wandkasten
poolhouse zwarthout
Tuinkamer van Livinlodge

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.