Black is beautiful – Het bewijs dat zwarte bakstenen prachtig zijn

Deze meeste woningen hebben een bruin/rood/oranje kleurtje door de klassieke bakstenen die gebruikt worden. Om deze uniformiteit op te breken, kiezen heel wat mensen voor een andere kleur. Grijs is bijvoorbeeld erg populair. Maar tegenwoordig kiezen veel bouwers voor zwarte bakstenen. En terecht, want een zwarte gevelsteen ziet er ronduit prachtig uit. Onderstaande voorbeelden zijn daar het bewijs van.

zwarte baksteen in combinatie met witte crepi

Zwarte bakstenen worden voornamelijk gebruikt in moderne architectuur. Door ze te combineren met zwarte ramen wordt de volledige gevel één massief object. Zo wordt de woning een echte blikvanger.

zwarte gevel moderne woning

zwarte gevel steen

Vaak worden zwarte gevelstenen gecombineerd met andere materialen. Denk bijvoorbeeld aan zwarte aluminium panelen. Hierdoor ontstaat er een verschil in texturen, wat de grote vlakken van een gevel opbreekt. Natuurlijk kan je ook voor contrast gaan, en de zwarte stenen combineren met houten latten of witte crepi. Want zoals men zegt: contrast brengt leven in de brouwerij.

zwarte bakstenen met aluminium panelen

zwart4

Zwarte bakstenen kies je in de eerste plaats voor hun esthetische aspect – omdat je ze mooi vindt. Maar ze hebben nog een bijkomend voordeel. Door hun zwarte kleur zal vuil, bijvoorbeeld van regen, minder snel zichtbaar worden. Je gevel ziet er dus langer ‘proper’ uit.

donkere gevel

Wil je het massieve uitzicht van zwarte bakstenen extra in de verf zetten? Combineer ze dan met gekleurde voegen. Er zijn namelijk speciale kleurstoffen waarmee je de voegen een zwart kleurtje geeft. Ook het lijmen van zwarte gevelstenen is erg populair.

zwart8

Zwarte gevelstenen zijn onder andere verkrijgbaar bij volgende producenten:

One reply on “Black is beautiful – Het bewijs dat zwarte bakstenen prachtig zijn

  • Jozef

    Brief aan de Belgische architecten:

    Hiermee wil ik met klem protesteren tegen de mode van sombere, zwarte huizen in crematoriumstijl die overal in ons land oprijzen, een sinistere en deprimerende architectuur die allerminst bijdraagt tot het maatschappelijk welbehagen. Met dank voor uw overweging.

    Beantwoorden

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.