5 Tips om je huis gezonder te maken

Een ongezond binnenklimaat zal allerlei vervelende kwaaltjes veroorzaken – sommige zelfs permanent. Daarom doe je er goed aan om je huis zo gezond mogelijk te maken. Hieronder vind je alvast 5 tips om je op weg te helpen.

1. Luchtzuiverende planten

Kamerplanten gebruiken we in de eerste plaats om een kamer aan te kleden. Maar wist je al dat ze ook een meer praktische functie hebben? Sommige planten zorgen voor een gezonder binnenklimaat doordat ze schadelijke stoffen opnemen en afbreken. Daarnaast helpen ze tijdens het regelen van de luchtvochtigheid.

Hoewel de meeste kamerplanten een luchtzuiverende werking hebben, zijn sommige soorten net iets beter, bijvoorbeeld:

  • Lepelplant
  • Graslelie
  • Krulvaren
  • Goudpalm
  • Sansevieria

2. Ventilatiesysteem

Een van de beste manieren om je huis gezonder te maken is de installatie van een mechanische ventilatie. In heel wat oude woningen ontbreekt dit nog. Hierdoor zal de binnenlucht snel vervuilen, vooral in de wintermaanden. Ja, je kan inderdaad regelmatig verluchten. Maar zodra de vensters weer enkele minuten dicht zijn, verslechtert de luchtkwaliteit.

Met een mechanisch ventilatiesysteem ben je altijd voorzien van frisse lucht.

Er zijn verschillende oplossingen. Je kan bijvoorbeeld een centrale ventilatie-unit plaatsen, of een compacte ventilator met muurdoorvoer.

3. Ecologische schoonmaakproducten

Chemische schoonmaakproducten zijn misschien wel efficiënt, maar ze zijn slecht voor je gezondheid. Voor een gezond huis gebruik je dus best ecologische alternatieven. In de meest recente Delhaize folder zag ik bijvoorbeeld verschillende zepen, allesreinigers en ontstoppers met het EU Ecolabel. Ze bevatten biologisch afbreekbare bestanddelen en zitten in een verpakking van gerecycleerd plastic. Met deze ecologische schoonmaakproducten sla je dus twee vliegen in één klap: ze zijn beter voor je gezondheid én het milieu!

4. Stofzuigen

Stof kan allergieën en astma veroorzaken. Spijtig genoeg is het onmogelijk om rondvliegend stof helemaal te vermijden.

Wat je wel kan doen, is de hoeveelheid stof zoveel mogelijk beperken. Dat doe je door regelmatig te stofzuigen.

Ik gebruik hiervoor de Samsung Jet 90 Multi. Deze steelstofzuiger is voorzien van een multicyclonische luchtfilter die ervoor zorgt dat fijne stofdeeltjes niet kunnen ontsnappen. Het vijflaags HEPA-filtratiesysteem vangt 99,99% van alle stof op en vermindert allergenen.

Ga steeds grondig te werk. Maak dus niet alleen de vloeren schoon, maar ook tapijten en radiatoren. Andere meubels kan je schoonmaken met een vochtige doek.

5. Luchtbevochtiger of -ontvochtiger

Een laatste manier om je huis gezonder te maken, is het optimaliseren van de luchtvochtigheid. Een te hoge of te lage luchtvochtigheid zal voor allerlei problemen zorgen:

  • Te droge lucht: geïrriteerde ogen, droge huid, hoofdpijn, vermoeidheid
  • Te vochtige lucht: verkoudheid, eczeem, astma, schimmelvorming, muffe geur

In de winter heb je waarschijnlijk last van een te lage luchtvochtigheid omdat de verwarming de binnenlucht zal uitdrogen. De oplossing? Een luchtbevochtiger. Die werkt volledig automatisch. Al wat je moet doen is regelmatig wat water bijvullen. Wie radiatoren heeft, kan er een schaaltje met water opzetten zodat het verdampt.

Voor een te hoge luchtvochtigheid bestaan er ontvochtigers. Structurele problemen, zoals opstijgend vocht in muren, pak je best zo snel mogelijk aan.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.