Cementtegels in de keuken zorgen voor een speelse toets

Ben je al een tijdje op zoek naar een nieuwe vloer voor jouw keuken? Probeer dan eens cementtegels. Met hun kleurrijke patronen geven deze vloertegels een speelse toets aan jouw keuken. Bonus: je kan ze ook als spatwand gebruiken.

Wat zijn cementtegels?

Cementtegels bestaat uit een mix van cement, zand en water. Ze hebben een kleurrijke toplaag die gevormd wordt met marmerpoeder en kleurpigmenten.

Bij echte cementtegels zorgt het cement voor de hardheid. Er bestaan ook keramische varianten. Die worden gebakken in een oven.

cementtegels spatwand keuken

Opnieuw trendy

Cementtegels doken voor het eerst op aan het einde van de 19e eeuw. Ze werden veel gebruikt in woningen, fabrieken en andere gebouwen tot aan de Tweede Wereldoorlog. Vanaf dan kwamen er steeds meer goedkope alternatieven. De productie van cementtegels is nu eenmaal arbeidsintensief.

De laatste jaren zijn deze kleurrijke tegels opnieuw aan een opmars bezig. We vinden ze in keukens, badkamers, toiletten, enz. Gelukkig maar, want cementtegels geven elke ruimte een flinke dosis karakter.

vloer van cementtegels in de keuken

Cementtegels in de keuken

Zoals eerder al gezegd, is de keuken een geliefkoosde plaats om cementtegels te gebruiken. Vooral op twee plekken:

  • Als keukenvloer
  • Als spatwand

Ga je jouw keuken verbouwen, of ben je bezig met het ontwerp voor een nieuwbouw? Dan zijn cementtegels als vloerbekleding zeker het overwegen waard. Want ze geven jouw keuken een charmevolle uitstraling, waar vrienden gegarandeerd jaloers op zijn.

Deze patroontegels komen het best tot hun recht in een relatief sobere keuken. Bijvoorbeeld in combinatie met witte kasten. Bij een complex keukenontwerp met veel verschillende kleuren kies je beter voor een effen vloer om wat rust te creƫren.

Nog een voordeel van een keukenvloer met cementtegels is het onderhoudsgemak. Dankzij het kleurrijke patroon vallen broodkruimels en ander vuil minder snel op.

Is een volledige cementtegelvloer een beetje teveel van het goede? Leg dan een kleuraccent via de spatwand. Je kan de volledige hoogte bekleden (tot aan het plafond of een hangkast) of een smalle strook voorzien.

Natuurlijk zijn er nog een heleboel andere toepassingen. Zoals op de wand van het kookeiland in onderstaande foto. Laat jouw fantasie dus de vrije loop!

keukeneiland met cementtegels

Voor elke keukenstijl

Wanneer we praten over cementtegels in de keuken denken we in de eerste plaats aan klassieke ontwerpen met een vintage toets.

Maar dat hoeft niet het geval te zijn. Want deze tegels passen overal. Bijvoorbeeld in een landelijke keuken of eentje met een Scandinavische vormgeving. Ja, zelfs in een moderne designkeuken. Kies dan wel voor een patroontegels met slechts twee kleuren, zoals zwart-wit.

Muur tot muur, of met een boord

Je kan zonder problemen de volledige vloer bekleden met cementtegels. Daarnaast plaatsen sommige mensen een omranding. Aan de binnenmuren komt dan een boord in een effen kleur om de contouren van de keuken in de verf te zetten. Dit is een persoonlijke keuze.

vloer cementtegels patroon

Enkele aandachtspunten

Droom je van een trendy keuken met cementtegels? Let dan zeker op volgende aandachtspunten:

  • Voor de plaatsing maak je best een tegelplan. Dan ben je zeker dat het patroon mooi tot zijn recht komt.
  • Impregneren de tegels met een product dat vlekken voorkomt.
  • Gebruik nooit zuurhoudende reinigingsmiddelen op cementtegels.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.