Houten keukens bieden eindeloze mogelijkheden

Hout is een schitterend natuurproduct. Het wordt al honderden jaren gebruikt in de woningbouw; van dakgebinten tot parket.

Ook voor de bouw van keukens is hout een geliefd materiaal. Niet alleen door haar duurzaamheid, maar ook door haar schoonheid. Want een houten keuken ziet er altijd stijlvol uit.

PS: in dit artikel hebben we het over massief houten keukens, en niet over kasten in laminaat of fineer.

Hout past in elke stijl

Bij houten keukens denken de meeste mensen aan een klassiek, landelijk ontwerp. Toch biedt dit materiaal veel meer mogelijkheden. Want het past ook in een moderne inrichting. Zelfs in een Scandinavisch of industrieel design past massief hout.

Het hout zorgt voor een warme toets. Zo krijgt jouw keuken een huiselijke, gezellige uitstraling. Daarnaast zijn houten kasten ideaal om wat contrast te bieden aan koelere elementen, zoals een betonvloer of een keukenblad in witte Dekton.

Uiteraard bepaalt de woonstijl welke houtsoort je gebruikt.

houten keukenkasten

Houtsoorten voor keukens

Er zijn verschillende houtsoorten om uit te kiezen. Elke soort heeft een andere kleur en patroon. De ene is erg subtiel, de andere wat opvallender.

Enkele mogelijkheden zijn:

  • Eik
  • Kers
  • Notelaar
  • Esdoorn
  • Teak
  • Wengé
  • Beuk

De look & feel van jouw keuken hangt af van de gekozen houtsoort. Laat je dus goed informeren. En vraag eventueel staaltjes om het ontwerp af te stemmen op de rest van de inrichting (zoals vloeren, tafels, enz).

Snel een nieuwe look

Een van de grootste voordelen van massief houten kastdeuren is dat je ze kan opschuren en herschilderen. Ben je jouw huidige keuken beu? Demonteer de kast- en ladefronten, geef ze een schuurbeurt, verf ze in een kleur naar keuze en alles ziet er weer als niet uit. Een keukenrenovatie was nog nooit zo eenvoudig!

moderne keuken met houten kastenwand

Het werkblad

Heb je een keuken met massief houten kasten en lades? Dan kies je best een ander materiaal voor het werkblad. Want elk ontwerp heeft wat contrast nodig.

Wanneer zowel de kastfronten als het aanrecht uit hetzelfde materiaal bestaan, komt de vormgeving minder tot haar recht. Alles lijkt dan op elkaar. Ga dus voor een werkblad in natuursteen, composiet of zelfs beton.

Hetzelfde geldt voor de achterwand. Een spatwand in tegels past erg goed bij een houten keuken. Maar je kan ook voor een kunststofpaneel of een stuk composiet kiezen.

Onderhoud

En hoe zit het met het onderhoud? Want hout is toch vlekgevoelig?

Wel, alle panelen worden met een vernis behandeld. Op deze manier blijft het mooie patroon zichtbaar, maar is het hout beter beschermd tegen vlekken. Zie je bijvoorbeeld vuile vingers op een lade? Dan kan je die simpelweg afkuisen met een vochtige doek.

strakke houten keuken

Kostprijs van een massief houten keuken

Doorgaans is een keuken in massief hout duurder dan eentje in melamine of laminaat. Maar op het vlak van kwaliteit is dit het neusje van de zalm. Je koopt als het ware een keuken voor het leven. Want massief hout is bijzonder sterk. Bovendien kan je na verloop van tijd de kasten schuren en schilderen om alles op te frissen. Deze investering betaalt zich dus snel terug.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.