Bij heel wat mensen is de kledingkast een echte rommelhoop. Dat zorgt voor allerlei frustraties op drukke ochtenden. Want waar lag dat leuke vestje nu weer?
Een ergonomische kastindeling doet wonderen. Je hebt een mooi overzicht van alle kleding (waardoor je perfect weet welke essentials ontbreken), en een outfit samenstellen gaat veel vlotter.
Een beetje hulp nodig? Lees dan snel onderstaande tips voor het indelen van jouw kledingkast.
Tip #1: maak optimaal gebruik van de ruimte
Een kledingkast indelen wordt nog makkelijker als je voldoende plaats hebt. Maak dus optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. Benut de hoogte van de slaapkamer door een extra hoge kast te kopen of er bovenop enkele dozen te zetten. Denk ook aan de binnenhoeken. Er zijn verschillende uitschuifsystemen om ook die ruimte in te vullen.
Maatwerk is super handig om elke vierkante centimeter te benutten – zeker in kleine slaapkamers. Dat kost misschien iets meer, maar het comfort ligt wel een pak hoger.
Tip #2: stel een inventaris op
Voordat je start met de kastindeling, maak je best een inventaris op. Neem een blad papier en tel hoeveel t-shirts, broeken, kleedjes, vesten, truien… je hebt.
Heb je jouw garderobe in kaart gebracht?
Dan kan je uitrekenen hoeveel plaats alle kledingstukken nodig hebben.
Voor een stapel t-shirts reken je minstens een breedte van 30 cm. Kleerhangers nemen gemiddeld 3 cm plaats in. Maar let op: bij kleerhangers is ook de hoogte van belang. Want voor een lange jurk heb je 170 cm nodig, terwijl een broek slechts 80 cm in beslag neemt. Houd hier dus rekening mee tijdens het inrichten van jouw kleerkast.
Tip #3: zorg voor de juiste kastinrichting
Bij kledingkasten kijken we vooral naar de vormgeving van dit opbergmeubel. Maar het is de inrichting die telt. Want de legplanken, schuiflades en kledinghangers bepalen hoe ergonomisch jouw kleerkast is.
Enkele mogelijkheden:
Legplanken
Legplanken zijn de meest eenvoudige manier om een (inbouw)kast in te richten. Je kan er allerlei spullen op kwijt; van t-shirts tot opgevouwen hemdjes en zelfs schoenen. Het nadeel van klassieke legplanken is dat het moeilijk is om de achterkant te bereiken. Maar gelukkig zijn er ook uitschuifbare planken.
Lades
Uittrekbare lades zijn super handig, omdat je de volledige diepte van de kast benut. Zo kan je bijvoorbeeld twee stapels shortjes achter elkaar leggen. Lades zien we vooral terug in het onderste deel van de kledingkast.
Tegenwoordig bestaan er allerlei ‘speciale’ lades. Denk bijvoorbeeld aan een lade met aparte compartimenten voor juwelen. Of een uitschuifbare draadmand.
Kledingroedes
Kledingroedes zijn een must-have in jouw slaapkamerkast. Hier kan je allerlei spullen aan ophangen: vesten, kleedjes, hemden, enz. Zorg er wel voor dat je voldoende kapstokken in huis hebt, anders wordt die kledingroede nutteloos. Tip: haal houten kapstokken in huis, die zijn sterker dan kunststof exemplaren.
Broekhangers
Broekhangers zien we steeds vaker terug. Op deze uittrekbare metalen frames kan je alle jeans, chino’s en andere broeken ophangen. Het is plaatsbesparend en je kan direct aan jouw favoriete broek.
Tip #4: wissel met de seizoenen
In de zomer draag je geen wintersportjas, en in de winter geen sandalen. Voor een gebruiksvriendelijke kastindeling kan je bepaalde delen reserveren voor een ‘wisselgarderobe‘. De rest van het jaar verdwijnen die spullen tijdelijk op de zolder, of in opbergbakken bovenop de kast.
Tip #5: categoriseer je kledij
Het is nogal logisch dat je alles onderverdeeld per soort. Dat wil zeggen: je blouses bij elkaar, je broeken, enz. Maar zelfs binnen een categorie kan je nog kleding groeperen. Denk bijvoorbeeld aan gelegenheden: casual, werk en feestelijk. Of sorteer alles op basis van kleuren, zodat het nog eenvoudiger wordt om de juiste outfit samen te stellen.
Tip #6: fashionista’s hebben accessoires nodig
Jouw kleerkast is niet compleet zonder de juiste accessoires. De volgende items mogen niet ontbreken:
- Een spiegel om je outfit te bekijken
- Voldoende kapstokken om je kleding op te hangen
- Mandjes om kleinere spullen in op te bergen
- Een paspop – als decoratie of tijdelijk kleding op te hangen
Tip #7: voorzie verlichting
Is dat een donkerblauwe cardigan of een zwarte? Verlichting maakt het makkelijker om kleuren te onderscheiden. Voorzie dus zeker spots voor de kledingkast. Daarnaast heb je de mogelijkheid om ledstrips in de kast te plaatsen. Hierdoor wordt elke legplank, lade en kledingroede optimaal verlicht.
Let erop dat de lampen een neutrale lichtkleur hebben, voor een accurate kleurweergave.
Tip #8: leg je basics op goed bereikbare plaatsen
Elke garderobe heeft een paar basic kledingstukken nodig. Denk bijvoorbeeld aan een wit t-shirt, een grijs vestje, enz. Omdat je deze stukken regelmatig draagt, leg je ze best op makkelijk bereikbare plaatsen. Zo bespaar je tijd. Die tuxedo of baljurk mag gerust iets verder liggen.