Inbouw stopcontacten in de keuken: de mogelijkheden op een rijtje

In de keuken heb je meerdere stopcontacten nodig. Bij een keukenwand kan je deze in de muur voorzien. Bij een kookeiland is dat moeilijker. Gelukkig bestaan er ook inbouw stopcontacten voor keukens.

Soorten inbouw stopcontacten voor keukens

Wanneer je een catalogus met inbouw keukenstopcontacten opent, zie je meteen dat er verschillende soorten verkrijgbaar zijn:

Enkelvoudig stopcontact

Een enkelvoudig stopcontact met een ronde inbouwvorm. Het stopcontact zit evenwijdig met het keukenblad. Ideaal voor plaatsen waar je slechts één stroompunt nodig hebt.

Pop-up stekkerdoos

Heb je meerdere stopcontacten nodig op je kookeiland? Kies dan voor een pop-up stekkerdoos. In gesloten toestand zie je enkel de ronde bovenkant. Je kan de stekkerdoos omhoog trekken om de verschillende stopcontacten te gebruiken.

Twist stopcontact

De derde variant is het twist stopcontact. Dat is een dubbel cirkelvormig stopcontact waarbij een cover over de stopcontacten schuift. Op deze manier komt er geen vuil in wanneer je aan het koken bent. Handig, toch?

twist stopcontact dubbel inbouw keuken

Meer dan een stekker

Inbouw stopcontacten voor keukens hebben één of meerdere Type E contacten. Maar je kan ook USB-aansluitingen voorzien. Dat is handig wanneer je in de keuken je smartphone, een tablet, een smart speaker of een ander elektronisch toestel wil opladen.

uittrekbaar stopcontact in keukeneiland

Hoeveel aansluitpunten heb je nodig?

Een belangrijke vraag tijdens het plannen van je keukenontwerp: hoeveel aansluitpunten heb je nodig?

Om deze vraag te beantwoorden, raad ik aan om een inventaris te maken van de keukentoestellen die op je kookeiland komen. Denk bijvoorbeeld aan een waterkoker, een koffiezet of zelfs een tafellampje. Daarna voorzie je nog enkele ‘vrije’ stopcontacten die je kan gebruiken voor een mixer, blender en andere toestellen die je nodig hebt tijdens het koken.

Voor de meeste gezinnen zijn 3 à 4 inbouw stopcontacten voldoende, maar dit verschilt van huishouden tot huishouden.

stekkerblok inbouw keuken

Aandachtspunten voor inbouw stopcontacten in je keuken

  • Positie: Het belang van de positionering valt niet te onderschatten. Een stopcontact dat op de verkeerde plaats staat, is vervelend. Houd rekening met de positie van andere elementen, zoals de spoelbak of kookplaat, en de technische vereisten voor de installatie (het stopcontact komt deels in het onderliggende kastje).
  • Kleur: Een inbouw stopcontact in de keuken is veel mooier wanneer de kleur bij het werkblad past. Gelukkig zijn er verschillende kleuren verkrijgbaar.
  • Sturing: Heb je er al aan gedacht om je stopcontact aan te sturen met een domoticasysteem? Hiermee kan je keukentoestellen of verlichting automatiseren en vanop afstand bedienen.
  • Afmetingen: Gaat jouw elektricien de stopcontacten voorzien? Zorg dan voor goede afspraken met de keukenbouwer, zodat hij de juiste diameter gebruikt voor het gat.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.