Inspiratie voor een strak landelijke keuken

Keukenontwerpen komen in allerlei stijlen: modern, klassiek, industrieel … Een ontwerpstijl die tegenwoordig aan populariteit wint, is strak landelijk. Deze keukens combineren moderne lijnen met klassieke toetsen in één stijlvol geheel. En het resultaat; dat mag gezien worden!

Wil je zelf een strak landelijke keuken? Lees dan snel deze inspirerende tips.

Doe inspiratie op

Zelfs binnen één interieurstijl is er vaak enorm veel variatie. Dat geldt ook voor strak landelijke keukens. Daarom is het een goed idee om eerst wat inspiratie op te doen, zodat je een beeld krijgt van wat je mooi vindt en wat niet.

Op zoek naar inspiratie? Bekijk dan deze landelijke keukens eens. Hier vind je enkele leuke voorbeelden. Ook op Pinterest kan je wat ideetjes opdoen.

Houd het simpel

Traditionele keukens in een landelijke stijl hebben veel versieringen. Denk aan uitgefreesde vlakken in kastdeuren, decoratieve lijnen in de randen van het aanrecht, enz.

Bij een strakke landelijke keuken mag het allemaal wat eenvoudiger. Ga voor rechte, sobere lijnen. Die brengen rust in het ontwerp. Greeploze kasten en lades zijn ook een goed idee. Wil je toch een handvat? Kies dan een eenvoudig model in bijvoorbeeld zwart staal.

De juiste houtsoorten

Gekleurde kastfronten passen niet in het geheel. Een strak landelijke keuken heeft zichtbaar hout nodig, voor een warme toets.

De houtsoort bepaalt de uitstraling. Eik is bijvoorbeeld perfect geschikt voor deze stijl. Maar ook essenhout, notenhout en elzenhout zijn erg mooi. Houtsoorten die te hard afwijken van het bruine/grijze kleurenpalet, zoals mahonie, passen minder goed in deze woonstijl.

Het keukenblad

Het hout hebben we al gekozen. Nu is het de beurt aan het keukenblad.

Werkbladen komen in verschillende materialen: natuursteen, composiet, massief hout, laminaat, beton … noem maar op. Welk materiaal je kiest, maakt niet uit. Maar vermijd keukenbladen met heel opvallende kleuren of tekeningen. Want een strak landelijke keuken moet rust uitstralen.

Ga voor een keukeneiland

Heb je voldoende ruimte? Geef jouw strak landelijke keuken een kookeiland. Dat brengt de moderne stijl van het ontwerp naar voren en is bovendien erg praktisch. Want een eiland is de ideale manier om de keukendriehoek te verkleinen.

Geen idee wat dat is?

Wel, de keukendriehoek is de afstand tussen de drie belangrijkste plaatsen:

  • Het kookvuur
  • De spoelbak
  • De koelkast

In een ergonomisch keukenontwerp is de afstand tussen al deze punten zo klein mogelijk. Op deze manier hoef je geen overbodige meters af te leggen. Een keukeneiland helpt om de indeling te optimaliseren. Daarom plaatst men het kookvuur en de spoelbak meestal recht tegenover elkaar.

Moderne toestellen

In een klassieke landelijke keuken zien we vaak een vintage kookfornuis als blikvanger van de ruimte. Dat is erg mooi, maar het past niet in een strak landelijk design. Daar kies je beter voor een kookplaat op inductie of een gasvuur. Pitt cooking, waarbij de gasbranders rechtstreeks in het werkblad geïntegreerd zijn, sluiten ook mooi aan bij het strakke karakter.

Andere toestellen, zoals de oven en microgolfoven, mogen een moderne uitstraling hebben. Dat geldt tevens voor waterkokers, koffiezetapparaten, blenders en dergelijke.

Strakke verlichting

Natuurlijk mogen we de verlichting niet vergeten. Indirecte verlichting boven het aanrecht en de kookplaat is zeker een meerwaarde. Boven het eiland kan je in- of opbouwspots hangen, maar evengoed een stijlvolle hanglamp. Zoek een ontwerp dat er toch strak uitziet, met rechte lijnen en zonder overbodige details. Traditionele armaturen met heel veel details passen niet in een strak landelijke keuken (zie puntje 1 in dit artikel).

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.