Uitpakken met patroontegels

De opkomst van patroontegels is een trend die we alleen maar kunnen toejuichen. Want patroontegels zijn een meerwaarde in elke interieur. Met hun fantasierijke motieven zorgen ze voor een speelse uitstraling. Ben je bezig met een nieuwbouw of renovatie? Dan zijn deze tegels zeker het overwegen waard!

Soorten patroontegels

Patroontegels kunnen we onderverdelen in twee soorten:

  • Cementtegels
  • Keramische patroontegels

Cementtegels of betontegels worden als sinds de 19e eeuw met de hand vervaardigd. Ze werden gebruikt als decoratieve vloerbekleding. Ook vandaag de dag zijn er nog handgevormde cementtegels te vinden, vooral in hippe bars, restaurants en hotels.

Keramische patroontegels zien er hetzelfde uit als die in beton, maar dankzij een verglazing zijn ze minder poreus. Je hoeft dus niet bang te zijn voor vlekken. Deze variant is dus ideaal voor keukens.

patroontegel op vloer toilet

Patroontegels passen overal

Het leuke aan patroontegels is dat je ze overal kan gebruiken. Sommige mensen bekleden er hun vloer mee, andere voorzien een accentmuur in de badkamer met deze kleurrijke tegels. Ook als spatwand in de keuken zijn ze een populaire oplossing.

Tegenwoordig bestaan er zelfs patroontegels voor buiten. Hiermee wordt jouw terras de blikvanger van de tuin.

Patroontegels moet je combineren met andere tegels. Moeten, want een volledige ruimte bekleden met hetzelfde patroon maakt je gek. Breng dus wat rust door ook een effen tegel te gebruiken in de ruimte. Zorg dan wel dat het kleurenpalet aansluit bij dat van de patroontegel.

keramische patroontegel in badkamer

Ontwerpen en afmetingen

Er is een overvloed aan ontwerpen. Van subtiele grijstinten tot een mix van bonte kleuren. Het ene tegelpatroon ziet er al wat moderner uit dan het andere (neem maar eens een kijkje in deze tegelshop). Net daarom passen ze in elke woonstijl, klassiek, modern of landelijk.

Doorgaans heeft deze vloerbekleding een formaat van 20 x 20 cm. Er bestaan ook grotere versies van 30 x 30 cm of 60 x 60 cm. Soms vind je rechthoekige modellen, maar die zijn eerder zeldzaam.

cementtegel wit grijs zwart motief

Patroontegels op maat

Vind je toch geen passend design voor jouw interieur? Maak je geen zorgen, want sommige fabrikanten leveren patroontegels op maat. Je kiest dan zelf de afmetingen in het ontwerp. Ze zijn misschien iets duurder, maar je bent wel 100% zeker dat alles aan jouw wensen voldoet.

patroontegel spatwand keuken inspiratie

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.