Ronde eettafels: mooi en praktisch

Bij het woord ’tafel’ denken we in de eerste plaats aan modellen met een rechthoekig blad. Toch zijn ronde eettafels het overwegen waard. Ze zijn mooi en bovenal praktisch.

Waarom je een ronde eettafel in huis moet halen

Een ronde eettafel is bijzonder praktisch. En dat omwille van twee redenen.

Enerzijds neemt het ronde tafelblad minder plaats in beslag dan een vierkant of rechthoekig model. Zo kan je de beschikbare plaats in een kleine keuken of eetkamer beter benutten. En omdat er geen hoeken zijn, is het makkelijker om langs de tafel te passeren.

Daarnaast is er het sociale aspect. Bij ronde eettafels zijn de afstanden tussen alle personen hetzelfde. Dit stimuleert de interactie. Bij een langwerpige tafel zijn de personen aan weerszijden te ver van elkaar verwijderd om een gesprek te houden.

eettafel rond blad met donkere armstoelen

Wat zijn de ideale afmetingen?

Hier zijn een paar richtlijnen omtrent de grootte (diameter) van je ronde tafel:

  • 4 personen: min. 120 cm
  • 6 personen: min. 140 cm
  • 8 personen: min. 180 cm

Natuurlijk zijn de ideale afmetingen afhankelijk van diverse factoren, zoals de beschikbare ruimte. Soms heb je in je keuken of eetkamer geen plek om een ronde tafel met een diameter van 180 cm te plaatsen. Daarnaast moet je ook rekening houden met de breedte van de stoelen. Bepaalde stoelen nemen meer plek in dan andere.

Tip: wist je al dat er ook uitschuifbare ronde tafels zijn? Die worden geleverd met een tussenstuk, waarmee je de tafel in een grotere, ovale versie verandert wanneer er gasten over de vloer komen. Handig, toch?

ronde tafel met houten stoelen en rieten hanglamp

Let op de poten

Bij de aankoop van een nieuwe ronde tafel moet je niet alleen het juiste formaat kiezen. Houd ook rekening met de poot of poten. Een brede kruispoot is soms niet zo praktisch wanneer je met je voeten onder tafel zit. Een smalle centrale steunpoot is dan veel handiger.

ronde tafel met centrale poot en witte houten stoelen klassieke stijl

Trends van het moment

Dit zijn de meest trendy ronde eettafels van dit moment:

Donkere houtsoorten

Tafels gemaakt van donkere houtsoorten zoals noten- en mangohout zijn in. Die stralen karakter uit. Met hun opvallende kleur en patronen zijn het echte eyecatchers.

Mortex

Wil je eerder een serene uitstraling? Ga dan voor een ronde eettafel in Mortex (ook gekend onder de naam microtopping of beton ciré, een vorm van gepolijst beton). Deze speciale afwerkingslaag oogt heel zacht en voelt warm aan. Ze combineert erg goed met houten stoelen in eik of walnoot.

Deze mortex tafels zijn ook verkrijgbaar met een organische vorm. Dit wil zeggen dat het tafelblad geen perfecte cirkel is, maar een meer ‘natuurlijke’ belijning heeft.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.