Onderwaterparadijs in je woonkamer

Een aquarium is een prachtige toevoeging aan je interieur. Het geeft niet alleen een rustgevende sfeer, maar het is ook een interessante manier om te leren over de onderwaterwereld.

Een eigen aquarium bouwen is een leuk en uitdagende hobby. In dit artikel delen we tips en advies over hoe je zelf een aquarium bouwt en waar je op moet letten. We nemen je stap voor stap mee in het bouwproces.

De juiste plek kiezen

De eerste stap bij het bouwen van een aquarium is het kiezen van de juiste plek. Een aquarium is namelijk zwaar en je wil niet dat het valt doordat een kast het gewicht niet kan dragen. Kies daarom een stevige standplaats uit.

Houd ook rekening met de nabijheid van een stopcontact voor de stroomvoorziening.

Een aquarium komt het beste tot zijn recht op een plaats met natuurlijk licht, maar vermijd direct zonlicht om onder meer algengroei te voorkomen. Daarnaast mag de locatie niet te dicht bij warmtebronnen staan, bijvoorbeeld bij radiatoren of een open haard.

Aquarium (in)bouwen

Voordat je begint met bouwen, is het belangrijk om het formaat van je aquarium te bepalen. Bedenk welke vissen en planten je wil houden en stem daar het formaat op af. Een groter aquarium is over het algemeen makkelijker te onderhouden dan een klein aquarium.

Nu je de juiste plek hebt gekozen en het formaat van je aquarium hebt bepaald, is het tijd om te beginnen aan het echte werk. Over het algemeen is de handigste oplossing het gebruik van een kant-en-klaar aquarium dat je kan inbouwen in een wand. Dit creëert een strak en modern effect. Het is wel belangrijk om te zorgen voor voldoende ruimte achter de wand voor het onderhoud en om de technische installatie weg te werken.

groot aquarium in woonkamer

Verlichting en inrichting

Een belangrijk onderdeel van het aquarium is de verlichting. Niet alleen zorgt het voor een mooie sfeer, maar het is ook belangrijk voor de groei van de planten en voor het welzijn van de vissen.

Er zijn verschillende soorten verlichting beschikbaar, zoals tl-lampen en ledverlichting. Een aquarium led strip is een populaire keuze vanwege de energiezuinigheid en de mogelijkheid om de kleur en intensiteit aan te passen.

Nu het aquarium gebouwd is en de verlichting is geïnstalleerd, is het tijd om het aquarium in te richten. Plaats eerst de bodem, bijvoorbeeld zand of grind. Daarna voeg je decoratie toe, zoals stenen, planten en hout.

inbouw aquarium kast

Technische installatie

Naast de verlichting zijn er nog andere technische aspecten die belangrijk zijn bij het installeren van een aquarium. Zo heb je bijvoorbeeld een filterpomp nodig om het water schoon te houden en eventueel ook een verwarmingselement om de temperatuur op peil te houden.

Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor voldoende zuurstof in het water. Dit kan met behulp van een luchtpomp. Het is ook aan te raden om een thermometer te gebruiken om de temperatuur van het water goed in de gaten te kunnen houden.

Verder dien je na te denken over de plaatsing van de stekkerdoos en eventuele timers voor de verlichting en andere apparatuur.

Als het aquarium eenmaal is ingericht, is het tijd om het water toe te voegen. Gebruik bij voorkeur osmosewater in plaats van kraanwater, omdat dit geen schadelijke stoffen bevat. Je bent ook zeker van de zuurtegraad (pH-waarde) en dat maakt het eenvoudiger om de waterkwaliteit te monitoren. Laat het water altijd even rusten voordat je de vissen toevoegt. Zo kan het water op temperatuur komen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.