Een zwevend tv-meubel: de perfecte keuze voor je woonkamer

Een van de belangrijkste stukken meubilair in je woonkamer is ongetwijfeld het tv-kastje. Dit is namelijk een van de weinige opbergkasten in je zithoek. Je kan er allerlei spullen in kwijt, zoals een decoder, spelconsole, magazines, plaids, enz. Daarnaast heeft het ook een decoratieve waard. Een stijlvol tv-meubel draagt bij aan de sfeer en uitstraling van deze ruimte.

De laatste jaren kiezen heel wat mensen voor een zwevend tv-meubel. Deze wandkast heeft geen pootjes maar hangt tegen de muur. Dat levert allerlei voordelen op.

De meerwaarde van zwevende tv-meubels

Zwevende tv-meubels zijn perfect voor kleine woonkamers. Dat komt omdat ze een open ruimte hebben onder het kastje, waardoor ze heel luchtig ogen. Ze zullen de ruimte optisch vergroten.

Daarnaast is het makkelijker om onder de kast schoon te maken. Er zitten geen vervelende poten in de weg van je stofzuiger of dweil.

Wil je de ruimte onder je hangende tv-kast toch benutten? Koop dan een paar vilten of rieten manden om eronder te schuiven. Hierin kan je nog allerlei spullen in opbergen (bv. speelgoed van de kinderen). Let er wel op dat ze laag genoeg zijn. Anders passen ze niet.

wit zwevend tv-meubel met vier deurtjes

Stijlen, materialen en mogelijkheden

Wanneer je op zoek gaat naar zwevende tv-meubels word je al gauw overdonderd door het grote aanbod.

Er is een grote variatie aan afmetingen. De meeste modellen hebben een breedte tussen 200 en 240 cm. Natuurlijk zijn er ook grotere en kleinere varianten beschikbaar. Op deze manier is er voor elke woonkamer een oplossing. En als je toch niet de perfecte match vind, dan laat je toch gewoon iets op maat maken?

zwarte hangende tv kast in woonkamer

Qua materialen is laminaat alomtegenwoordig. Dat zijn panelen die uit meerdere lagen bestaan, met een decoratieve toplaag. Deze toplaag lijkt op hout of heeft een unikleurige afwerking. Denk bijvoorbeeld aan een moderne zwevende tv-kast in wit hoogglans. Of wat dacht je van een hangkast in een zwarte houtlook? Alle kleuren komen aan bod.

En dan is er nog de indeling. Sommige tv-meubels hebben enkel deurtjes, terwijl andere ook voorzien zijn van lades. Meestal zijn dit druksystemen, waardoor er geen handgrepen nodig zijn om de strakke belijning te behouden. Heb je multimediatoestellen die met een infrarood afstandsbediening werken? Zoek dan een tv-kast met een open compartiment.

hangkast televisie grijs

Op welke hoogte moet een zwevende tv-kast hangen?

Hang je zwevende tv-kast op een hoogte van circa 30 cm (afstand vloer > onderkant kast). Dit zorgt voor het mooiste effect. Een meubel dat te hoog hangt of te dicht tegen de vloer staat, verliest een deel van haar schoonheid.

Kabels wegwerken

De hoogte van een hangende tv-kast is ook belangrijk voor mensen die een televisie tegen de muur willen bevestigen met onzichtbare kabels. Je kan de kabels namelijk verbergen in een pvc-buis.

Zo gaat het in zijn werk:

  • Bepaal de kijkhoogte van je tv en duid dit aan op de muur (zorg ervoor dat het midden van het scherm op ooghoogte hangt).
  • Bepaal waar je zwevende tv-kast komt (30 cm van de vloer + de hoogte van het kastje).
  • Neem een pvc-buis met twee uiteinden van 90 graden die lang genoeg is om de afstand tussen het kastje en de tv te overbruggen.
  • Maak een sleuf in de muur, plaats de buis erin en bevestig deze met pleister. Werk alles netjes af.
  • Hang je tv-meubel en de televisie op. Verbind UTP-kabels, HDMI-kabels en dergelijke via de buis.
zwevende houten tv-kast

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.