Grote tuin, weinig onderhoud: zo doe je dat

Een grote tuin is een waar genot. Maar niet iedereen heeft groene vingers en/of tijd om alles minutieus te onderhouden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een grote tuin onderhoudsvriendelijk te maken. Hieronder vind je alvast 5 tips.

Doe beroep op een robotmaaier

In een grote tuin zal je zelden of nooit kunstgras zien. De meest mensen kiezen voor een echt grastapijt. Spijtig genoeg moet je dit gras regelmatig maaien, en dat is niet onderhoudsvriendelijk.

De oplossing? Een robotmaaier!

Deze kleine machine werkt volledig automatisch. Elke dag wordt een deel van het gras afgereden, zodat het er piekfijn bijligt. In een grote tuin bespaar je op deze manier al gauw 2 uur werk per week.

Een goede robotmaaier kan probleemloos een tuin van 2000 m² of groter onderhouden. Die heeft een extra grote batterij, zodat hij minder vaak moeten gaan bijladen of zonder stroom valt. Daarnaast is de maaibreedte van deze robotmaaier groter. Het werk is dus sneller gedaan.

Voorzie een natuurlijk graslandje

In een grote tuin hoef je niet de volledige oppervlakte met gras te bezaaien. Laat een deel uitgroeien tot een natuurlijk graslandje. Dat kan een cirkel onder een boom zijn, een strook op het einde van je tuin of een buitenrand.

Het verschil tussen het korte en lange gras geeft je tuin een speels karakter. Bovendien is het op biologisch vlak een meerwaarde. In dit graslandje leven allerlei insecten. Je doet er de natuur plezier mee. Én het is onderhoudsvriendelijk!

onderhoudsvriendelijke grote tuin bij witte hoeve met hoog gras

Kies onderhoudsvriendelijke planten

Wanneer je een tuincentrum binnenstapt, zal je meteen merken dat er een overvloed aan keuze is. Haagplanten zijn er bijvoorbeeld in honderden verschillende soorten.

In de eerste plaats selecteer je waarschijnlijk op basis van visuele criteria. Want de beplanting moet mooi zijn en bij de stijl van je woning passen. Maar vergeet ook het onderhoudsgemak niet. Sommige hagen vragen meermaals per jaar een onderhoudsbeurt, andere moet je slechts één keer per jaar scheren. Dat scheelt weer een hoop tijd.

Laat je dus goed informeren door de leverancier omtrent het onderhoud van de beplanting.

oprit met grind bij villa

Vermijd onkruid met bodembedekkers of schors

Op onbedekte aarde krijg je al snel last van onkruid. Simpelweg een laagje sierschors, houtchips of cacaodoppen erop strooien gaat dit probleem tegen. Zo hoef je geen onkruid te wieden.

Als alternatief kan je voor een bodembedekker kiezen. Bodembedekkers met bloemetjes, zoals de weideanemoon of penningkruid, geven een kleurrijke toets aan je tuin. Onderhoudsvriendelijk én mooi: met deze lage plantjes sla je twee vliegen in één klap.

grote tuin bij villa met zwembad

Installeer een irrigatiesysteem

Om te vermijden dat je tuin een dorre vlakte wordt op warme zomerdagen, moet je voldoende sproeien. In een grote vraagt deze klus flink wat tijd.

Maak het jezelf makkelijk en installeer een irrigatiesysteem. Een combinatie van druppelslangen en sproeiers zorgt ervoor dat alles mooi groen blijft – zelfs bij extreme temperaturen. Je kan dit systeem handmatig bedienen of automatiseren. In een slimme tuin wordt de bewatering automatisch ingepland op basis van de verwachte neerslag, temperatuur, bodemvochtigheid en andere factoren. Handig als je niet thuis bent.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.