Alle soorten houten tuingebouwen op een rijtje

Houten tuingebouwen kunnen honderd-en-een invullingen hebben. Ik zet een paar mogelijke toepassingen voor jou op een rijtje.

Tuinhuis

Als we aan houten tuingebouw denken, denken we in de eerste plaats aan een tuinhuis. Dat is onmisbaar. Je hebt immers ruimte nodig om je grasmachine, tuinslang, parasol en andere tuinspullen in op te bergen.

Er is een enorme keuze aan houten tuinhuizen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een klassieke blokhut in vurenhout tot een moderne schuur met een gevelbekleding in zwarte Shou Sigu Ban planken. De afmetingen zijn afhankelijk van je noden. Als je bijvoorbeeld naast je tuinhuis ook een garage hebt, heb je waarschijnlijk minder ruimte nodig.

Hier zijn nog een paar tips om rekening mee te houden:

  • Hardhout is duurder maar onderhoudsvriendelijker. Goedkopere houtsoorten moet je regelmatig behandelen om ze te beschermen tegen de weerselementen.
  • Een dubbele deur is handig wanneer je regelmatig grote spullen uit het tuinhuis haalt.
  • Al gedacht aan een tuinhuis met afdak? Zo heb je een overdekte zithoek buiten.

Houten garage of carport

Houten garages zijn een goed alternatief voor gemetselde varianten. Dat komt omdat ze meestal uit prefab panelen bestaan, waardoor ze enerzijds goedkoper zijn en anderzijds een heel snelle bouwtijd hebben.

Houten garages zijn er in honderden verschillende soorten: enkel of dubbel, met plat of schuin dak, in alle denkbare formaten. Standaard worden ze uitgerust met een kantelpoort, maar een automatische sectionaalpoort is veel praktischer.

Wil je geld besparen? Dan is een houten carport een goed alternatief. Voor de bouw is minder materiaal nodig, wat de aankoopprijs goedkoper maakt.

garage of carport

Poolhouse

Heb jij een zwembad in de tuin? Dan heb je een plaats nodig voor de filterinstallatie en andere zwembadtechnieken. De meeste mensen laten hiervoor een poolhouse bouwen. Binnenin voorzien ze niet alleen een technische ruimte, maar ook een keukentje, douchekamer en zithoek.

Soms gaat men een stapje verder en krijgt het poolhouse een complete wellnesszone met jacuzzi en sauna. Zo wordt het de perfecte plek om te ontspannen.

Veranda

Nog een houten bijgebouw dat we in veel tuinen zien, is een veranda. Dankzij deze overkapping kan je het hele jaar door – weer of geen weer – van het buitenleven genieten.

Ik raad aan om je veranda uit te rusten met een paar extra’s, zoals verlichting, infrarood heaters en misschien zelfs een winddoek. Op deze manier geniet je van nog meer comfort.

Tegenwoordig zijn veranda’s met een lamellendak erg populair. Die hebben een plat dak met lamellen die open of dicht gaan, waardoor je zelf de hoeveelheid zon/schaduw controleert. Handig, toch?

tuinoverkapping in hout naast vijver

Mantelzorgwoning

Een mantelzorgwoning is een zelfvoorzienende woonunit in de tuin die gebruikt wordt door senioren of mensen met een beperking. Hoewel er verschillende materialen bestaan, van bakstenen bijgebouwen tot metalen zorgcontainers, blijven houten mantelzorgwoningen zeer geliefd. En dat is geen verrassing. De houten prefab elementen zijn makkelijk te installeren en (eventueel) na enkele jaren opnieuw te verhuizen. Bovendien past het hout mooi bij de natuurlijke uitstraling van de tuin.

Het interieur van de mantelzorgwoning wordt naar wens ingevuld. Bewoners kiezen zelf de layout, materialen en afwerking.

houten mantelzorgwoning

Thuiskantoor

Door de Covid-19 pandemie zijn we volgens Statbel met z’n allen steeds meer gaan thuiswerken. Niet iedereen heeft hiervoor de nodige ruimte in huis. De oplossing: een extern thuiskantoor.

Met deze home office in de tuin heb je een aparte werkplek waar je met volle concentratie je taken kan afwerken. Uiteraard hoeft dit thuiskantoor niet alleen te dienen voor computerwerk. Dit bijgebouw is ook geschikt als praktijkruimte of atelier. De invulling kies je zelf.

houten tuinkantoor

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.