Lekker buiten koken op houtvuur

Zeg vaarwel tegen houtskool en briketten. Koken op houtvuur is weer helemaal terug. Het is niet alleen super gezellig, het zorgt ook voor een compleet andere smaakbeleving. Daarom is het geen verrassing dat sterrenchefs als Niklas Ekstedt en Lennox Hastie wood-fired cooking verkiezen.

Waarom koken met hout?

Al sinds het prille begin van onze samenleving koken we op houtvuren. Het heeft dus iets nostalgisch, bijna romantisch. Er gaat immers niets boven het dansende vlammenspel en knetterende geluid van brandend hout.

Bovendien krijgt het eten een bijzondere smaak. Deze smaak verschilt per houtsoort. Eik, beuk en es passen erg goed bij rund, varken en lam, terwijl kip nog lekkerder wordt wanneer het op houtblokken van fruitbomen werd bereid. Experimenteer gerust. Het resultaat zal je verbazen.

Diverse kooktoestellen

Wil je lekker buiten koken op een houtvuur? Dan zijn er drie verschillende kooktoestellen om te gebruiken:

1. Vuurschaal

Een vuurschaal is onlosmakelijk verbonden met gezelligheid. Van koude winterdagen tot frisse zomeravonden, een knetterende vuurschaal zorgt altijd voor de juiste sfeer. Maar wist je al dat je er ook op kan koken? Er bestaan verschillende accessoires om bereidingen te maken, zoals een BBQ-rooster om te grillen of een metalen ring om op te bakken. Natuurlijk kan je ook een gietijzeren kookpot (Dutch oven) op de houtblokken plaatsen.

grillring op terras

2. Bogrács

Een bogrács is ketel die de Hongaarse herders vroeger gebruikte om boven een vuur te koken. De ketel hangt onder een driepoot. Daarom wordt een bogrács ook wel eens een Hongaarse driepoot genoemd.

Deze pot is perfect om lekkere stoofpotten of soepen te bereiden. Tegenwoordig zijn er ook andere kooksets verkrijgbaar voor een Hongaarse driepoot, zoals een platte braadpan of een grillrooster. Je kan dus enorm veel recepten klaarmaken.

bopogracs tripod staander boven vuur hongaarse driepoot

3. Pizza oven

Natuurlijk mogen we de pizza oven niet vergeten. Heel wat mensen kopen een pizza oven op gas, maar wij verkiezen natuurlijk de houtgestookte versie, net zoals de Italianen. Het hout zorgt voor een extra smaakdimensie. Bovendien kan je met verschillende soorten hout andere smaakprofielen creëren.

outdoor pizza oven houtgestookt

Outdoor fire cooking tips

  • Maak het vuur aan volgens de Zwitserse methode (van boven naar beneden i.p.v. omgekeerd)
  • Gebruik ecologische aanmaakblokjes of houtkrullen om het vuur te starten
  • Verdeel het hout zodat er verschillende kookzones met een hogere/lagere temperatuur ontstaan
  • Controleer op voorhand of je voldoende hout in voorraad hebt
  • Gebruik enkel schoon hout dat voldoende droog is (vochtigheidspercentage < 20%)
  • Laat een brandend vuur nooit alleen
  • Blus nagloeiende delen met water of zand

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.