Terras zonwering: van parasol tot pergola

Met de hittegolven van de voorbije jaren is terraszonwering absoluut geen overbodige luxe. Want dankzij deze zonwering kan je ook op het warmste moment van de dag genieten van het buitenleven.

Voor schaduw op je terras zijn er verschillende mogelijkheden, zoals een parasol, schaduwdoek, zonnescherm of pergola. Wij zetten ze allemaal naast elkaar.

rode parasol op terras naast zwembad

Parasol

Een parasol is waarschijnlijk de meest eenvoudige en voordelige manier om schaduw op je terras te voorzien. Een bijkomend voordeel is dat je een parasol makkelijk kan verplaatsen – handig als de zon draait of de kinderen even op het gras willen spelen en wat schaduw nodig hebben.

Dankzij de populariteit van dit type terras zonwering zijn er enorm veel modellen om uit te kiezen. De klassieke stokparasols doen het nog altijd goed, maar tegenwoordig vinden we in veel tuinen een zweefparasol. Die kan je wat verder van de tafel of tuinset plaatsen. En voor een gevelmontage kan je een muurparasol kopen. Dit type zien we vaak terug bij appartementen, omdat er dan geen terrasoppervlakte verloren gaat aan de parasolvoet.

Naast de verschillende typen, zijn er honderden stoffen, kleuren en formaten verkrijgbaar. Groot of klein, rond of vierkant, in een subtiele tint of een opvallende kleur; er is voor elk wat wils.

Vergeet niet dat er diverse accessoires zijn voor parasols. Denk bijvoorbeeld aan een ledlamp die je aan de binnenkant kan hangen. Dat is handig als sfeerverlichting. Een stevige hoes mag ook niet ontbreken. Die beschermt het doek tijdens de wintermaanden.

beige schaduwdoek boven tuinlounge

Schaduwdoek

Een schaduwdoek is een zeil in polyester of HDPE dat je zelf moet bevestigen boven het terras. Meestal gebeurt dat met behulp van enkele muurhaken die je in de gevel boort en één of meerdere palen.

Hoeveel bevestigingspunten je nodig hebt, hangt af van de vorm. Er bestaan driehoekige schaduwdoeken, maar ook vierkante en rechthoekige modellen. Je kan natuurlijk ook meerdere exemplaren combineren om je volledige terras van schaduw te voorzien.

Het grote voordeel van schaduwdoeken is dat ze er heel strak uitzien. Je hebt geen last van een parasolvoet die in de weg staat. De montage vraagt wel wat tijd in beslag.

grijs zonnescherm met knikarmen

Zonnescherm

Een zonnescherm, ook gekend als zonneluifel of zonnetent, wordt aan de gevel gemonteerd. Dankzij de knikarmen kan je het scherm uitschuiven. Is de zon weg? Dan kan je de luifel makkelijk ophalen.

Hoewel er ook manuele zonneschermen bestaan, kiezen de meeste mensen voor een elektrische bediening. Dat is veel gebruiksvriendelijker. Met één druk op de knop creëer je schaduw op je terras. De meeste elektrische zonneschermen zijn uitgerust met een stormbeveiliging, waardoor het scherm automatisch sluit wanneer er te veel wind is.

Net zoals bij de parasols en schaduwdoeken zijn er honderden kleuren en texturen om uit te kiezen. Op deze manier is er altijd wel een zonneluifel te vinden die bij jouw woning past.

terrasoverkapping aluminium met lamellen in het dak

Pergola met zonwering

Het laatste type terraszonwering is een pergola. Deze constructie in hout, kunststof of aluminium is eigenlijk een veranda, maar dan zonder de zijkanten. Het dak bestaat uit vaste panelen (eventueel lichtdoorlatend) of een oprolbaar doek.

Nieuw zijn de terrasoverkappingen met lamellen. De latjes op het dak kan je openen of sluiten, waardoor er wel of geen zonlicht op het terras valt. Je kan de stand aanpassen aan je persoonlijke voorkeur.

Van alle soorten zonwering voor een terras is dit natuurlijk de duurste optie. Maar het geeft wel een extra cachet aan je woning.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.