3 Manieren om je dak te beschermen tegen mosvorming

Mos op je dak doet afbreuk aan de uitstraling van je woning. Daarom doe je er goed aan om deze groene aanslag te verwijderen. Daarna zijn er maar liefst 3 manieren om je dak te beschermen tegen mosvorming.

Waarom is mos een probleem?

Is mos op je dak een probleem? Ja hoor, omwille van deze 3 redenen:

  • Uitstraling. Een dak met mos is niet mooi. De meeste mensen laten het verwijderen omwille van esthetische redenen. Door je dak te ontmossen blijft het er verzorgd uitzien.
  • Vocht. Mos hecht zich vast aan de dakbedekking. Er ontstaan minuscule scheurtjes waarin water terechtkomt. Bij vriesweer zet dit water uit, waardoor er barsten ontstaan. Dit kan op termijn tot vochtproblemen leiden.
  • Levensduur. In navolging van het vorige puntje: door mosvorming moet je de dakbedekking sneller vervangen. Nieuwe dakpannen leggen kost flink wat geld.

Een dak mosvrij maken

Er zijn twee manieren om je dak te ontmossen.

Eerst en vooral kan je zelf aan de slag gaan met anti-mos producten. Let er wel op dat je een product kiest dat geschikt is voor jouw dakbedekking. Lees aandachtig de bijsluiter over de correcte werkmethode. Neem ook de nodige voorzorgsmaatregelen om valpartijen te vermijden.

Daarnaast kan je een gespecialiseerde firma inschakelen zoals de experts van mosmonster.be. Die zorgen voor een schoonmaak met een langdurig effect, zonder de dakbedekking te beschadigen. Bovendien hebben ze al het benodigde materiaal, zoals een lift/stelling.

dak ontsmossen

Wat kost het?

De kostprijs is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de afmetingen, de bereikbaarheid en de behandeling(en). Laat je een gewoon pannendak ontmossen, dan betaal je zo’n 20 euro/m². Als je deze werken combineert met het aanbrengen van een beschermende coating, dan betaal je al gauw 45 euro/m².

Zo voorkom je mosvorming op je dak

1. Anti-mos product

Laat je dak preventief behandelen met een anti-mos coating. Dankzij deze extra beschermende laag kunnen nieuwe mossen en algen zich minder goed vasthechten, waardoor je dak langer schoon blijft. Het is wel aangeraden om deze behandeling na enkele jaren te herhalen.

Tip: er bestaan ook kleurcoatings om je woning snel een andere uitstraling te geven.

2. Meer zonlicht

Mosvorming ontstaat vooral op daken die doorheen de dag veel schaduw krijgen. Als deze schaduw wordt veroorzaakt door omliggende bomen, kan je overwegen om ze te snoeien of te kappen. In andere gevallen, zoals schaduw door een hoog gebouw, is dit probleem moeilijker te verhelpen.

3. Soort dakbedekking

Als je in de planningsfase van een nieuwbouw of renovatieproject zit, kan je ook rekening houden met het type dakbedekking dat je gaat kiezen. Sommige materialen zijn gevoeliger voor mosvorming dan andere. Op shingles kunnen mos en algen zich makkelijk vasthechten. Op stalen dakplaten gaat dat moeilijker. Informeer jezelf bij een dakwerker om de juiste keuze te maken.

Opgepast met asbest!

Heel wat oudere woningen hebben een dak van asbesthoudende leien of golfplaten. Die mogen niet gereinigd worden met hoge druk. Een stoomreiniging (onder lage druk) is veel veiliger.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.