De opbouw van een plat dak

Een plat dak lijkt misschien eenvoudig, maar het is een complex geheel dat uit verschillende lagen bestaat. Filip Cauwelier van dakwerken Roeselare via cauwelier.be legt de opbouw van een plat dak uit.

Laag 1: draagstructuur

Elk plat dak heeft een draagstructuur. Bij woningen is dit meestal een betonnen ondergrond, bij een aanbouw, veranda, garage of tuinhuis kiest men dikwijls voor een houten draagstructuur. Het is erg belangrijk dat deze structuur sterk genoeg is om het gewicht van het dak en eventuele extra’s zoals zonnepanelen of planten (bij een groendak) te dragen.

Daarnaast moet deze laag een lichte helling hebben richting de afvoergoten. Op deze manier zal het regenwater vlot wegstromen en blijven er geen plassen op het dak staan.

Laag 2: dampscherm

Op de ondergrond komt een dampscherm. Deze dampremmende folie beschermt de isolatie. Die heeft dus een belangrijke functie, want indien de isolatie nat wordt verliest ze haar isolerende werking.

Het dampscherm kan als tijdelijke afdichting dienen tijdens de werken. Uiteraard moet je de folie dan eerst grondig controleren op beschadigingen (en indien nodig herstellen) voor je de isolatielaag plaatst.

Wist je trouwens dat er verschillende dampschermklasses zijn? Die wordt gekozen in functie van de binnenklimaatklasse en de vochtproductie. Hieronder vind je een overzicht:

  • E1: Plaatsen met een lage productie van luchtvochtigheid, zoals garages, bergingen, opslagruimtes,…
  • E2: Grote, goed geventileerde gebouwen met een beperkte luchtvochtigheid, bijvoorbeeld grote woningen, kantoren, winkels,…
  • E3: Gebouwen met een hogere productie van vochtigheid, waaronder restaurants, feestzalen, ziekenhuizen,…
  • E4: Gebouwen met een hoge productie van vochtigheid, zoals zwembaden, saunacomplexen, wasserijen, brouwerijen,…
dampscherm dampfolie plat dak

Laag 3: isolatie

Bovenop de dampfolie komen isolatieplaten – een of twee lagen geschrankt over elkaar. De dikte van deze isolatie is afhankelijk van het gekozen materiaal en de gewenste isolatiegraad. Des te minder warmte er ontsnapt, des te sterker je energiekosten dalen. Vraag advies aan je architect, EPB-verslaggever of aannemer om de juiste keuzes te maken.

De meest gebruikte materialen zijn:

XPS

XPS of geëxtrudeerd polystyreen is een kunststof hardschuim op basis van aardolie. Het is drukvast, goed bestand tegen vocht en heeft een degelijke isolatiewaarde (tussen 0,032 en 0,035 W/mK).

PUR

Polyurethaan is een van de meest populaire isolatieplaten voor platte daken. De Lambdawaarde is doorgaans iets beter dan XPS: tussen 0,023 en 0,032 W/mK. Verder zijn PUR-platen luchtdicht, waterafstotend en hebben ze een lange levensduur. PUR is brandwerend maar niet brandvast.

PIR

PIR staat voor polyisocyanuraat. Dit kunststof isolatiemateriaal heeft een gesloten cellenstructuur met erg hoge isolatiewaarden (0,023 tot 0,026 W/Mk). Hiermee behoort het tot een van de beste keuzes voor platte daken. Net als PUR is het brandwerend maar niet brandvast.

harde isolatieplaten plat dak

Laag 4: dakbedekking

De volgende laag van ons plat dak bestaat uit de dakbedekking. Die houdt de onderliggende lagen en ruimtes droog. De kwaliteit van dit bouwmateriaal is dus erg belangrijk.

De drie meest populaire dakbedekking voor platte daken zijn:

Roofing

Roofing, ook gekend als bitumen of dakleer, bestaat uit verschillende stroken die aan elkaar geplakt met behulp van een brander. Zo ontstaat één groot waterdicht oppervlak. Het grootste voordeel van roofing is de kostprijs. Het is goedkoper dan EPDM. Hiertegenover staat dat deze dakbedekking een hoger risico op beschadiging heeft.

EPDM

EPDM is tegenwoordig de meest populaire optie voor platte daken. Deze dakrubber heeft een zeer lange levensduur. Dankzij de elastische eigenschappen zal het niet snel scheuren. De plaatsing is ook relatief eenvoudig, wat het een goede keuze maakt voor doe-het-zelvers. De prijs van het materiaal zelf ligt wel iets hoger dan roofing.

Groendak

Tenslotte is er nog het groendak. Hierbij wordt het plat dak bedekt met vegetatie zoals sedum, gras, mos, vetplanten en kruiden. Dit biedt allerlei voordelen: het dak gaat langer mee, er is een betere thermische en akoestische isolatie, het dak doet dienst als waterbuffer en het is een meerwaarde voor insecten. Daarnaast is een groendak gewoon veel mooier dan een saaie, zwarte folie. Afhankelijk van het type groendak ligt de kostprijs wel een pak hoger dan roofing/EPDM en moet je een extra sterke draagstructuur voorzien.

epdm dakrubber plat dak

Afwerking

Als alle plat dak lagen geplaatst zijn, is er nog de afwerking. Je moet bijvoorbeeld nog regenwaterafvoer en dakdoorvoeren installeren. En vergeet ook de dakranden niet. Naast de standaardkleuren (alu, zwart…) kan je randprofielen in een RAL-kleur naar keuze bestellen, zodat ze bij het buitenschrijnwerk passen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.