Welke dakpannen zijn de beste keuze voor jouw woning?

Als je in een bouwmarkt rondkijkt of het internet doorzoekt, zal je meteen merken dat er honderden verschillende soorten dakpannen op de markt zijn. Van rode ‘Oude Holle’ tot antraciet kleidakpannen: het aanbod is overweldigend.

In totaal zijn er 4 aandachtspunten om de juiste keuze te maken:

De juiste dakpannen kiezen

Vorm

Simpel gezegd zijn er twee vormen verkrijgbaar: platte of gegolfde pannen.

De vorm is afhankelijk van de architectuurstijl. Op moderne woningen legt men gewoonlijk platte pannen, zoals tegelpannen. Met hun vlak uitzicht zorgen ze voor een strakke uitstraling. Op klassieke of landelijke huizen gebruikt men eerder golvende pannen als dakbedekking – met een lichte golf of een duidelijke S-vorm. Het dak krijgt dus meer reliëf en een flinke dosis karakter.

vorm dakpannen

Formaat

Het formaat van je pannen bepaalt de uitstraling van je dak.

Op kleinere daken kan je kleine pannen leggen om het dak optisch te vergroten. Op een breed dak mag het formaat wat groter zijn.

Grotere pannen zijn iets duurder in aanschaf t.o.v. pannen in een kleiner formaat. Maar op het einde van de rit kom je misschien goedkoper uit. De werkzaamheden verlopen sneller: er zijn minder panlatten nodig. Bovendien ligt het dak sneller dicht, waardoor men minder vaak materiaal moet aanvoeren en er minder werkuren nodig zijn.

formaat dakpannen

Materiaal

Daarnaast moet je nog kiezen tussen betonnen en keramische dakpannen. Dit zijn de twee meest populaire materialen. De verschillen zie je in onderstaande tabel:

BetonKeramisch
Levensduur30-50 jaar60 – 100 jaar
OnderhoudGevoelig voor mosvormingWeinig gevoelig voor mos
KleurvastheidGoedUitstekend
PlaatsingSnelTijdsintensiever
Prijs€€€€€

Betonpannen hebben een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Ze zijn relatief goedkoop en ook de plaatsing gaat meestal vrij snel. Wie op zoek is naar een goedkope dakbedekking maakt met betonpannen dus een goede keuze.

Maar er zijn ook nadelen. Het beton is volledig waterdicht. Hierdoor is de kans op mosvorming groter dan bij keramische dakpannen. Daarnaast bestaat de kans dat de kleur na enkele jaren wat doffer wordt.

Keramische dakpannen, ook gekend als kleidakpannen, blijven beter hun kleur behouden en zijn minder gevoelig voor mos. Je dak blijft dus langer haar uitstraling behouden. Een levensduur van 60 tot wel 100 jaar maakt keramische dakpannen bijzonder duurzaam. Daartegenover staat een hogere kostprijs per pan en een tijdsintensievere plaatsing.

materiaal dakpannen beton of keramisch

Kleur

De kleur is bepalend voor de uitstraling van je woning. Het is dus belangrijk om goed na te denken voor de kleurselectie.

Het blijft een persoonlijke keuze. Toch zijn er enkele zaken om rekening mee te houden:

  • Bij een gesloten of halfopen bebouwing moet je de kleur dikwijls afstemmen op de buren.
  • Combineer een expressieve gevel met sobere dakpannen.
  • Zorg dat de kleur van de pannen donkerder is dan je gevelsteen.
  • Traditionele kleuren zijn altijd een veilige keuze. Let op met trendkleuren.
kleur dakpannen

Vraag advies aan je architect

Met zoveel opties is het niet makkelijk om de beste dakpannen voor jouw woning te vinden. Bij twijfel is er nog steeds je architect. Hij/zij heeft namelijk het gebouw ontworpen en weet dus goed welke pannen erbij passen (en welke niet).

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.