Een opgeruimd bureau in 1-2-3

Is je bureau veranderd in een rommelig boeltje? Maak je geen zorgen. Er zijn verschillende manieren om orde te scheppen in deze chaos. Gebruik onderstaande tips om je bureau op te ruimen en de rust te laten terugkeren in je hoofd.

Een opgeruimd bureau werkt beter

Je bureau opruimen rendeert. Meerdere onderzoeken hebben duidelijk gemaakt dat een ordelijke werkplek je productiviteit verhoogt. En dat is logisch. Als er geen rommel ligt, ben je minder snel afgeleid.

Rommel zorgt voor stress. Hoe meer stress, hoe meer rommel je maakt. Het is dus een vicieuze cirkel. Daarom is het een goed idee om regelmatig je bureau grondig op te ruimen. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

opgeruimd bureau walnoot blad

Opruimtips

1. Sorteren en weggooien

Start eerst met alles te sorteren. Welke papieren moet je bijhouden, en welk mogen naar de prullenbak? Kijk ook eens naar je pennen. Waarschijnlijk zijn er enkele overbodig of kapot. Doe die weg.

Kijk kritisch naar de zaken die op je bureau staan. Zijn die absoluut noodzakelijk? Misschien kan je die printer wel naar een kast in je bureauruimte verhuizen. Op deze manier verlies je geen plaats op je bureau, ziet alles er veel ordelijker uit en kan je af en toe je benen eens strekken.

2. Gebruik opbergbakjes

Er zijn een heleboel nuttige bureauaccessoires om een clean desk te bereiken. Een houten bakje met ruimte voor Post-it notes, pennen en potloden. Of een brievenbak met meerdere etages. Er bestaan zelfs laptopsteunen met ingebouwde opbergruimte. Al deze zaken helpen om je bureau opgeruimd te houden. Wanneer elk item een vaste plek heeft, ontstaat er minder snel rommel.

printer in bureaukast

3. Cable management

Wanneer je een desktop PC gebruikt, heb je verschillende kabels nodig: stroomkabels, HDMI-kabels voor het computerscherm, UTP-kabels voor de internetverbinding, enz. Wanneer die open en bloot onder je bureautafel hangen, ontstaat er een heel rommelige indruk.

De oplossing? Cable management!

Er zijn verschillende oplossingen om kabels te verstoppen. Koop bijvoorbeeld een kabelgoot om onder je bureau te hangen. Stekkerdozen kan je met behulp van dubbelzijdige tape aan de onderkant van het tafelblad hangen. Gebruik daarna kabelbinders van Nedelko om de losse kabels netjes bij elkaar te houden. Verder zijn er handige kabeldozen in kunststof of hout waarin je de overtollige centimeters kan verstoppen. Tenslotte raad ik aan om je computerscherm te monteren op een verstelbare monitorarm. Die is voorzien van ingebouwde kabelsleuven. Bovendien komt dit de ergonomie in je (thuis)kantoor ten goede.

4. Schoonmaken

Ontwikkel een goede schoonmaakroutine. Probeer om je bureau minstens eenmaal per week schoon te maken – liefst zelfs tweemaal. Zo’n schoonmaakbeurt vormt namelijk de perfecte impuls om alles op te ruimen.

Zo ga je te werk:

  • Vul een emmertje met lauw water en voeg er wat schoonmaakmiddel aan toe.
  • Maak een microvezel doek nat in het emmertje en wring het zo droog mogelijk.
  • Maak je bureau en alle spullen erop schoon met de microvezeldoek.
  • Voor het beeldscherm van je PC/laptop gebruik je een zachte doek en een schoonmaakmiddel zonder ammoniak of aceton. Tip: gebruik bij voorkeur een speciaal monitor reinigingsmiddel.
  • Houd het toetsenbord ondersteboven en schud ermee. Er komen namelijk makkelijk kruimels, stof en ander vuil achter de toetsen.
  • Vergeet ook je bureaustoel niet schoon te maken.
klassieke bureau in wandkast op maat

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.